UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Logowanie Rejestracja
Promocja! Fiat Punto :: 35,00 zł ::.
Wyszukiwarka(odnaleziono: 74) nowe wyszukiwanie
Sortowanie:
Strona: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 / 8
The common bream Abramis brama, (Linnaeus, 1758), (Leuciscinae, Cyprinidae)
Boroń Alicja, Brylińska Maria
Leszcz Abramis brama (L.) należy do najczęściej występujących i szeroko rozsiedlonych w Europie i południowej Azji słodkowodnych gatunków ryb karpiowatych. Jest gatunkiem interesującym zarówno z powodu dużego znaczenia gospodarczego, jak i pozycji systematycznej. Należy do podrodziny Leuciscinae i monofiletycznej linii Abramin. Istnieje wiele opracowań i publikacji dotyczących różnych aspektów biologii tego gatunku oraz cech diagnostycznych, jak:
23,00 zł

przechowalnia
Charakterystyka mięsa łań jelenia szlachetnego (Cervus elaphus L.) oraz zmian jego jakości w czasie dojrzewania w modyfikowanej atmosferze
Daszkiewicz Tomasz
Celem przeprowadzonych badań była charakterystyka jakości mięsa łań jelenia szlachetnego odstrzelonych przez myśliwych w lasach północno-wschodniej Polski w sezonie łowieckim 2005/2006 oraz analiza zmian właściwości fizykochemicznych, sensorycznych i jakości mikrobiologicznej tego mięsa w czasie dojrzewania w warunkach modyfikowanej atmosfery (MA). Badaniami objęto 15 tusz łań w wieku 4-6 lat.
19,00 zł

przechowalnia
Modification of Algorithms for Determination of Short Kinematic Vectors from GPS Data
Rzepecka Zofia
The main purpose of this work was to elaborate GPS relative kinematic positioning algorithms, based on phase measurements, which would give better positioning results than those obtained from commercial software. It is assumed that the vectors are short, i.e. their lengths are equal to about 1 km. It often happens, especially under conditions of a small number of observed satellites and breaks in satellite signal reception, that results from standard, commercial software are worse than expected.
23,00 zł

przechowalnia
Opracowanie sposobu mieszania przetworów mlecznych zawierających kawałki owoców
Limanowski Jan
W celu określenia wpływu konstrukcji mieszadła na przebieg i efekt procesu mieszania, użyto 9 wersji mieszadła różniących się długością korpusu i kątem odgięcia listków. Mieszano ciecze modelowe: wodę z wodnym roztworem karboksymetylocelulozy (CMC) oraz produkty rzeczywiste: jogurt z koncentratem owocowym i serek homogenizowany z koncentratem.
23,00 zł

przechowalnia
Jakość kiszonek z traw i mieszanek traw z roślinami motylkowatymi produkowanymi prasami zwijającymi
Purwin Cezary
Badania miały na celu analizę jakościową kiszonek wysokobiałkowych produkowanych w belach cylindrycznych, formowanych prasami stałokomorowymi z uwzględnieniem składu gatunkowego zielonki, stopnia podsuszenia oraz dodatków inhibitujących lub stymulujących fermentację. Badania obejmowały produkcję kiszonek i ich kompleksową ocenę oraz zastosowanie w żywieniu bydła mlecznego w pięciu obiektach specjalizujących się w produkcji mleka.
23,00 zł

przechowalnia
Efektywność tuczu i zachowanie się tuczników w zależności od systemy utrzymania i żywienia
Kozera Wojciech
Do badań użyto 160 tuczników. Przeprowadzono dwa eksperymenty (po 80 szt.), w których zwierzęta podzielono na 4 grupy doświadczalne: utrzymywaną alkierzowo i żywioną wyłącznie mieszanką pełnoporcjową, utrzymywaną alkierzowo i żywioną dodatkowo kiszonką, utrzymywaną systemem wolnowybiegowym i żywioną wyłącznie mieszanką pełnoporcjową oraz utrzymywaną systemem wolnowybiegowym i żywioną dodatkowo kiszonką.
14,00 zł

przechowalnia
Poekstrakcyjna śruta rzepakowa "00" i nasiona strączkowych jako źródła białka w tuczu świń
Sobotka Wiesław
Celem badań było określenie efektywności wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej ?00", nasion bobiku odm. Nadwiślański i beztaninowej odmiany grochu pastewnego odm. Albatros w tuczu świń bez udziału mączek zwierzęcych jako alternatywnych źródeł białka dla poekstrakcyjnej śruty sojowej, ponadto ustalenie wpływu dodatku preparatu enzymatycznego, zawierającego P-glukanazę i ksylanazę, do mieszanek pelnodawkowych z udzialem jęczmienia, pszenicy i analizowanych źródeł białka na wartość pokarmo
13,00 zł

przechowalnia
Porównanie łubinu żółtego (Lupinus luteus L.) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) jako roślin żywicielskich mszycy grochowej (Acyrthosiphon pisum Harris)
Kordan Bożena Ewa
Do oceny łubinu żółtego (Lupinus luteus L.) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) jako roślin żywicielskich mszycy grochowej (Acyrthosiphon pisum Harris.) zastosowano eksperyment polowy i badania w warunkach kontrolowanych. Stwierdzono różne nasilenie występowania mszycy grochowej na badanych roślinach łubinów.
13,00 zł

przechowalnia
Wpływ wybranych stresów abiotycznych i biotycznych na intensywność fotosyntezy i transpiracji, plonowanie oraz zdrowotność bobiku i grochu siewnego
Olszewski Jacek
W latach 2000-2003, w eksperymentach polowych, szklarniowych i laboratoryjnych, badano wpływ stresów biotycznych i abiotycznych na fotosyntezę liści i strąków bobiku oraz grochu siewnego. Ponadto określono indeks zieloności liścia SPAD, charakteryzujący zawartość chlorofilu a i b, oraz zmiany jego poziomu pod wpływem badanych stresów. W badaniach polowych największe, średnie z dwóch lat, plony nasion bobiku i grochu siewnego uzyskano na obiektach, gdzie stosowano herbicydy z insektycydem...
23,00 zł

przechowalnia
The white bream Abramis bjoerkna (Linnaeus, 1758) (Leuciscinae, Cyprianidae)
Boroń Alicja, Brylińska Maria, Szlachciak Jolanta
The present monograph provides criteria for determining the species of the genus Abramis with detailed description of A. bjoerkna. The authors of both monographs hope that the taxonomy of the lineage Abramin will be also discussed during a seminar devoted to the origin, affinity and classification of the widely understood biology as well as time- and space variation of species and genera, including A. bjoerkna.
15,00 zł

przechowalnia
Strona: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 / 8
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Sprzedaż Książek. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska