Do badań użyto 160 tuczników. Przeprowadzono dwa eksperymenty (po 80 szt.), w których zwierzęta podzielono na 4 grupy doświadczalne: utrzymywaną alkierzowo i żywioną wyłącznie mieszanką pełnoporcjową, utrzymywaną alkierzowo i żywioną dodatkowo kiszonką, utrzymywaną systemem wolnowybiegowym i żywioną wyłącznie mieszanką pełnoporcjową oraz utrzymywaną systemem wolnowybiegowym i żywioną dodatkowo kiszonką. W doświadczeniu 1 zastosowano sianokiszonkę z lucerny, w doświadczeniu 2 - kiszonkę z kukurydzy CCM. Analizowano: produkcyjne wyniki tuczu, zachowanie się tuczników w początkowej i końcowej fazie badań, szczegółowe wyniki oceny poubojowej i wybrane wskaźniki biochemiczne surowicy krwi, oraz oceniano efektywność ekonomiczną zastosowanych systemów utrzymania i żywienia. Wolnowybiegowy system utrzymania tuczników przyczynił się do istotnego spowolnienia tempa wzrostu, a wprowadzenie do diet dodatku paszy objętościowej wpłynęło na obniżenie zużycia paszy treściwej. Tuczniki utrzymywane systemem wolnowybiegowym charakteryzowały się znacznie większą aktywnością ruchową w porównaniu z utrzymywanymi alkierzowo. Nie stwierdzono wpływu zastosowanego systemu utrzymania i żywienia na wyniki oceny poubojowej i wartości analizowanych wskaźników surowicy krwi (cholesterolu całkowitego, LDL, HDL, triacylogliceroli i kortyzolu), które mieściły się w granicach norm fizjologicznych. Najniższy koszt jednostkowy przyrostu masy ciała oraz najwyższe wskaźniki opłacalności uzyskano w grupach utrzymywanych alkierzowo, a w przypadku żywienia - w grupach otrzymujących mieszankę pełnoporcjową z dodatkiem paszy objętościowej.
Spis treści:
Wykaz skrótów
1. Wstęp i przegląd piśmiennictwa
2. Materiał i metody
2.1. Miejsce i czas badań
2.2. Zwierzęta doświadczalne, sposób utrzymania i układ doświadczeń
2.3. Żywienie tuczników doświadczalnych
2.3.1. Mieszanki pełnoporcjowe
2.3.2. Kiszonki
2.4. Obserwacje zachowania tuczników
2.5. Ubój i ocena poubojowa
2.6. Wskaźniki biochemiczne krwi
2.7. Opracowanie statystyczne
2.8. Ocena efektywności ekonomicznej
3. Wyniki i dyskusja
3.1. Skład chemiczny i wartość pokarmowa pasz doświadczalnych
3.1.1. Mieszanki pełnoporcjowe
3.1.2. Kiszonki
3.2. Wyniki produkcyjne
3.3. Obserwacje zachowania tuczników
3.3.1. Obserwacje ogólne
3.3.2. Obserwacje szczegółowe
3.4. Ocena poubojowa
3.5. Wskaźniki biochemiczne krwi
3.6. Ocena efektywności ekonomicznej
4. Podsumowanie i wnioski
Piśmiennictwo
Streszczenie