Do oceny łubinu żółtego (Lupinus luteus L.) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) jako roślin żywicielskich mszycy grochowej (Acyrthosiphon pisum Harris.) zastosowano eksperyment polowy i badania w warunkach kontrolowanych. Stwierdzono różne nasilenie występowania mszycy grochowej na badanych roślinach łubinów. Wykazano, że łubin wąskolistny nie jest rośliną akceptowaną przez mszycę grochową, nie rozwijała się ona bowiem na żadnej z badanych odmian o dużej zawartości angustifoliny, dehydrolupaniny oraz 13-OH lupaniny. Akceptacja łubinu żółtego przez mszycę grochową przejawiała się w dużej płodności oraz wysokiej wartości wskaźników demograficznych. Żerowanie mszycy grochowej wpływało na wielkość podstawowych parametrów fizjologicznych roślin łubinu. Na roślinach zasiedlonych przez mszyce stwierdzono zmniejszenie zawartości chlorofilu w liściach, a także intensywności procesu fotosyntezy oraz transpiracji. W łubinie żółtym i wąskolistnym zawartość podstawowych składników odżywczych jest inna, co mogło mieć wpływ na penetrację roślin przez mszycę grochową. Jej zachowanie różniło się znacznie na obu gatunkach łubinu. Na wszystkich odmianach łubinu wąskolistnego mszyce nie wykazywały żadnej aktywności związanej z pobieraniem soku floemowego, spędzały więcej czasu na penetrowaniu tkanek pozafloemowych lub bezczynnie. Na łubinie żółtym sumaryczny czas penetracji był znacznie dłuższy i mszyca grochowa pobierała sok floemowy. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem zawartości myo-inozytolu i D-ononitolu wzrastał czas trwania penetracji tkanek pozafloemowych. Natomiast wzrost zawartości D-pinitolu powodował wydłużanie czasu bez penetracji. Ponadto stwierdzono ujemną korelację między zawartością tryptofanu a czasem trwania penetracji tkanek pozafloemowych.
Spis treści:
1. WSTĘP I CEL PRACY
2. MATERIAŁ I METODY BADAŃ
2.1. Doświadczenie w warunkach polowych
2.1.1. Podatność odmian łubinu żółtego (Lupinus luteus L.) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) na mszycę grochową (Acyrthosiphon picum Harris)
2.1.2. Charakterystyka pogody w latach badań
2.2. Doświadczenia w warunkach kontrolowanych
2.2.1. Uprawa roślin do doświadczeń laboratoryjnych
2.2.2. Hodowla mszyc
2.2.3. Ocena akceptacji wybranych odmian łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius) przez mszycę grochową (Acyrthosiphon picum)
2.2.4. Ocena wpływu badanych odmian łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius) na bionomię mszycy grochowej (Acyrthosiphon picum)
2.2.5. Wpływ żerowania mszycy grochowej (Acyrthosiphon picum) na zawartość chlorofilu oraz proces fotosyntezy i transpirację roślin łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius)
2.2.6. Zachowanie się mszycy grochowej (Acyrthosiphon picum) podczas żerowania na badanych odmianach łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius)
2.3. Analiza jakościowa i ilościowa materiału roślinnego
2.3.1. Budowa anatomiczna łodyg łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius)
2.3.2. Analizy chemiczne roślin
2.4. Analiza statystyczna wyników
3. OMÓWIENIE WYNIKÓW I DYSKUSJA
3.1. Podatność odmian łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius) na mszycę grochową (Acyrthosiphon picum)
3.2. Ocena stopnia akceptacji badanych odmian łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius) przez mszycę grochową (Acyrthosiphon picum)
3.3. Ocena wpływu badanych odmian łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius) na biologię mszycy grochowej (Acyrthosiphon picum)
3.4. Wpływ żerowania mszycy grochowej (Acyrthosiphon picum) na zawartość chlorofilu oraz proces fotosyntezy i transpirację łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius)
3.5. Zachowanie się mszycy grochowej (Acyrthosiphon picum) podczas żerowania na badanych odmianach łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius)
3.6. Analiza jakościowa i ilościowa materiału roślinnego
3.6.1. Budowa anatomiczna pędów łubinu żółtego (Lupinus luteus) i wąskolistnego (Lupinus angustifolius)
3.6.2. Analizy chemiczne roślin
4. PODSUMOWANIE WYNIKÓW I WNIOSKI
Piśmiennictwo
Streszczenie