UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Logowanie Rejestracja

Informacje o produkcie

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa "00" i nasiona strączkowych jako źródła białka w tuczu świń


Poekstrakcyjna śruta rzepakowa "00" i nasiona strączkowych jako źródła białka w tuczu świń
  Cena:

Ilość

przechowalnia

13,00 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Najniższy koszt wysyłki to tylko 13,00 zł

Najedź aby zobaczyć wszystkie koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
98
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2004
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

13,00 zł

Celem badań było określenie efektywności wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej ?00", nasion bobiku odm. Nadwiślański i beztaninowej odmiany grochu pastewnego odm. Albatros w tuczu świń bez udziału mączek zwierzęcych jako alternatywnych źródeł białka dla poekstrakcyjnej śruty sojowej, ponadto ustalenie wpływu dodatku preparatu enzymatycznego, zawierającego P-glukanazę i ksylanazę, do mieszanek pelnodawkowych z udzialem jęczmienia, pszenicy i analizowanych źródeł białka na wartość pokarmową, efekty tuczu, jakość poubojową tusz i poziom wskaźników biochemicznych we krwi tuczników.
Badania obejmowały oznaczenie składu chemicznego, w tym zawartości związków antyżywieniowych w poekstrakcyjnej śrucie sojowej, rzepakowej ?00", bobiku i grochu, ocenę składu aminokwasowego i wartości odżywczej białka ocenianych pasz białkowych, a takie analizę przydatności żywieniowej mieszanek pełnodawkowych dla tuczników zróżnicowanych źródłem białka oraz wzbogaconych enzymami paszowymi. Badania te zrealizowano w ośmiu doświadczeniach strawnościowo-bilnasowych i czterech produkcyjnych. 
Stwierdzono, że skład chemiczny, poziom związków antyżywieniowych w poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej ?00", nasionach bobiku i grochu nie odbiegał od średnich wartości podawanych dla tego rodzaju pasz w dostępnym piśmiennictwie. Określona chemicznie jakość białka (EAAIp) wskazuje, że białko poekstrakcyjnej śruty rzepakowej jest doskonale zbilansowane pod względem zapotrzebowania świń na aminokwasy egzogenne. Ponadto jakość białka tej paszy jest wyższa od jakości białka grochu i bobiku. Wysoka wartość odżywcza białka mieszanek, w połączeniu z dużą strawnością składników pokarmowych powoduje, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa i nasiona roślin strączkowych są dobrymi komponentami białkowymi w tuczu świń. Zastosowanie nasion bobiku (8%) razem z grochem (10%) w mieszankach pełnodawkowych dla tuczników może zastąpić częściowo poekstrakcyjną śrutę sojową bez pogorszenia efektów produkcyjnych. Zwiększenie udziału nasion bobiku do 16%, przy zachowaniu 10% poziomu nasion grochu, spowodowało obniżenie wartości pokarmowej mieszanek i efektów tuczu od 5 do 5,8%. Wprowadzenie śruty rzepakowej (10/15%) do mieszanek pełnodawkowych dla tuczników łącznie z bobikiem (18/10%) lub grochem (15/8%), zastępujące do 78% śrutę sojową, nie zróżnicowało istotnie ich wartości odżywczej oraz wskaźników produkcyjnych tuczu. Całkowite zastąpienie białka śruty sojowej białkiem pochodzącym ze śruty rzepakowej i bobiku wpłynęło niekorzystnie na strawność większości składników pokarmowych, retencję azotu i jego wykorzystanie. Obniżyło przyrosty dobowe masy ciała od 5,6 do 6,9% i zwiększyło zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała od 7,2 do 8,1%. Natomiast połączenie śruty rzepakowej z grochem, nie wywarło negatywnego wpływu na analizowane parametry produkcyjne tuczu. Wykorzystanie nasion bobiku (7,5%) i grochu (7,5%) razem ze śrutą rzepakową (10%) w tuczu intensywnie rosnących świń, miało podobną efektywność żywieniową jak wówczas, gdy stosowano mieszanki z udzialem poekstrakcyjnej śruty sojowej. 
Rodzaj zastosowanych zestawów paszowych nie wywierał ujemnego wpływu na kondycję zdrowotną zwierząt. Zanotowano poprawę jakości poubojowej tusz tuczników żywionych mieszankami z udzialem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej stosowanej łącznie z nasionami roślin strączkowych. Dodatek enzymów paszowych do mieszanek zawierających jęczmień, pszenicę oraz duży udział poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, bobiku lub grochu poprawił ich wartość odżywczą, zmniejszył emisję związków azotowych do środowiska oraz umożliwił wzrost efektów tuczu, głównie u zwierząt młodszych. Nie stwierdzono statystycznie istotnego, dodatniego wpływu zastosowania enzymów paszowych na wartość rzeźną tusz, skład chemiczny mięsa i jego właściwości dietetyczne. 
Uzyskane wyniki badań wskazują na celowość wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej ?00" razem z nasionami strączkowych w tuczu świń bez udziału mączek zwierzęcych jako alternatywnych źródeł białka dla poekstrakcyjnej śruty sojowej. 
 
Spis treści:

1. Wstęp 
 
2. Przegląd piśmiennictwa 
 
3. Cel pracy 
 
4. Materiał i metody
 
4.1. Wprowadzenie 
4.2. Oznaczenia chemiczne 
4.3. Skład aminokwasowy i wartość odżywcza białka 
4.4. Określenie przydatności żywieniowej mieszanek dla tuczników zróżnicowanych źródłem białka i wzbogaconych enzymami paszowymi 
4.4.1. Nasiona bobiku i grochu (dośw. I i I A, B) 
4.4.2. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami bobiku (dośw. II i II A, B) 
4.4.3. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami grochu (dośw. III i III A, B) 
4.4.4. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa łącznie z nasionami bobiku i grochu (dośw. IV i IV A, B) 
4.5. Obliczenia statystyczne 
 
5. Omówienie wyników i dyskusja
 
5.1. Skład chemiczny pasz białkowych 
5.2. Skład aminokwasowy i wartość odżywcza białka 
5.3. Przydatność żywieniowa mieszanek dla tuczników zróżnicowanych źródłem białka i uzupełnionych enzymami paszowymi 
5.3.1. Nasiona bobiku i grochu (dośw. I i I A, B) 
5.3.2. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami bobiku (dośw. II i II A, B) 
5.3.3. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami grochu (dośw. III i III A, B) 
5.3.4. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa łącznie z nasionami bobiku i grochu (dośw. IV i IV A, B) 
 
6. Podsumowanie i wnioski 
 
Piśmiennictwo 
Streszczenie

  Cena:

Ilość

przechowalnia

13,00 zł

Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Przepisz kod:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Sprzedaż Książek. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska