UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce


  Cena:

Ilość

przechowalnia

18,00 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
142
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2011
Język
polski
ISBN/ISSN
978-83-7299-638-1numer ISBN
  Cena:

Ilość

przechowalnia

18,00 zł

Jeść czy nie jeść? Oczywiście jeść! Jedzenie jest konieczne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Jednak problem nie tkwi w jedzeniu, ale w prawidłowym odżywianiu.

Jak pisze Lidia Wądołowska „żyjemy coraz dłużej [...] coraz więcej mieszkańców rozwiniętych krajów świata cieszy się w miarę dobrym zdrowiem przez dużą część swojego życia. Te sukcesy zawdzięczamy m.in. poprawie higieny i warunków bytowania, lepszej dostępności do dobrej jakości wody, rozwojowi medycyny [...]".

Prezentowana publikacja jest ze względu na kompleksowe ujęcie zagadnienia żywieniowych zagrożeń zdrowia Polaków unikalna na rynku wydawniczym. Charakteryzując sytuację zdrowotną w Polsce i na świecie, autorka uwzględniła zróżnicowanie geograficzne czynników ryzyka występowania chorób i na tym tle przedstawiła problemy żywieniowe poszczególnych grup populacyjnych, również tych o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Ważną częścią pracy jest rozdział ukazujący perspektywy zagrożeń zdrowia w Polsce na tle żywieniowym. W pracy zawarto liczne zestawienia, rysunki poglądowe. Publikację zamyka obszerna bibliografia.

Jest to wydawnictwo, po które sięgnie z pewnością szeroki krąg czytelników ze względu na jego wartość merytoryczną i poznawczą.

Spis treści

Wstęp      
1. Sytuacja zdrowotna na świecie i jej podłoże żywieniowe    
1.1.    Wybrane przyczyny chorób związane z odżywianiem i stylem życia
oraz ich występowanie    
1.1.1.    Przyczyny zaburzeń zdrowia związane z niedożywieniem ...
1.1.2.    Przyczyny zaburzeń zdrowia związane z innymi czynnikami dietozależnymi i aktywnością fizyczną    
1.1.3.    Przyczyny zaburzeń zdrowia związane z uzależnieniami ....

1.2.    Ryzyko zaburzeń zdrowia a płeć    
1.3.    Ryzyko zaburzeń zdrowia a wiek    
1.4.    Podłoże geograficznego zróżnicowania w występowaniu chorób i ich czynników ryzyka    

1.4.1.    Kraje rozwijające się    
1.4.2.    Kraje rozwinięte    
2.    Problemy żywieniowe w Polsce przyczyną zagrożeń zdrowotnych    
2.1.    Problemy żywieniowe niemowląt    
2.2.    Problemy żywieniowe małych dzieci    
2.3.    Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej    
2.4.    Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym    
2.5.    Problemy żywieniowe osób w starszym wieku    
2.6.    Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym      
3.    Perspektywy zagrożeń zdrowia w Polsce na tle żywieniowym    
Podsumowanie      
Abstract     
Piśmiennictwo    
Spis tabel, rysunków i zestawień    
Załączniki       

  Cena:

Ilość

przechowalnia

18,00 zł

Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska