UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Logowanie Rejestracja

Informacje o produkcie

Podstawy marketingu dla inżynierów


Podstawy marketingu dla inżynierów
  Cena:

Ilość

przechowalnia

17,00 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Najniższy koszt wysyłki to tylko 13,00 zł

Najedź aby zobaczyć wszystkie koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
169
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2003 - wyd. I
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

17,00 zł

Inżynierowie przestali pełnić w marketingu rolę głównie bierną, a ich udział w wielu dziedzinach decyduje o sukcesie rynkowym, także w dziedzinach, które tradycyjnie były domeną ekonomistów. Sprawia to, że podstawowe wiadomości z dziedziny marketingu są inżynierowi niezbędne. W skrypcie w syntetycznej formie wyjaśniona została istota marketingu i rola, jaką pełni w nim inżynier. Ponieważ zawarta w skrypcie treść koresponduje z materiałem trzydziestogodzinnego bloku ćwiczeń, zawarte w nim opracowania przykładowych pytań problemowych i testowych ułatwiają studentom przygotowanie do zaliczenia przedmiotu i egzaminu.

Spis treści:

Przedmowa 
 
Rozdział I. Istota marketingu (E. Jendrzejczak) 
1. Pojęcie marketingu 
2. Orientacje rozwoju przedsiębiorstw 
3. Wymiary marketingu 
4. Funkcje marketingu 
5. Zasady marketingu 
6. Zastosowanie i korzyści z marketingu 
 
Rozdział II. Uwarunkowania działań marketingowych (E. Jendrzejczak) 
1. Otoczenie zewnętrzne 
1.1. Makrootoczenie 
1.2. Mikrootoczeni 
2. Czynniki wewnętrzne 
 
Rozdział III. System informacji i badania marketingowe (E. Jendrzejczak) 
1. Struktura systemu informacji marketingowej 
2. Rola i organizacja badań marketingowych w przedsiębiorstwie 
3. Przedmiot, typy i obszary badań 
4. Procedura badań marketingowych 
4.1. Przygotowanie badania 
4.2. Realizacja projektu badania 
 
Rozdział IV. Zachowania nabywców (E. Jendrzejczak) 
1. Rodzaje nabywców 
2. Uwarunkowania zachowań nabywców indywidualnych 
3. Proces zakupu 
3.1. Proces zakupu konsumenta 
3.2. Proces zakupu nabywców instytucjonalnych 
4. Zarządzanie zadowoleniem nabywców 
 
Rozdział V. Segmentacja rynku (E. Jendrzejczak) 
1. Istota segmentacji 
2. Procedura segmentacji rynku 
3. Kryteria segmentacji rynku 
 
Rozdział VI. Produkt (A. Tomczak) 
1. Zakres pojęcia produktu 
2. Klasyfikacja produktów konsumpcyjnych i dóbr produkcyjnych 
3. Cykl życia produktu 
4. Koncepcja portfolio 
5. Strategie produktowe 
6. Marka, nazwa, opakowanie 
7. Nowe produkty 
 
Rozdział VII. Cena jako element marketingu (A. Tomczak) 
1. Miejsce ceny w marketingu-mix 
2. Cele decyzji cenowych 
3. Uwarunkowania decyzji cenowych 
4. Porównanie dwóch wybranych strategii cenowych 
5. Realizacja polityki cen w praktyce 
 
Rozdział VIII. Promocja - polityka komunikowania się firmy z klientami (A.Tomczak) 
1. Funkcje, cele i uwarunkowania promocji 
2. Charakterystyka narzędzi promocji 
2.1. System identyfikacji 
2.2. Reklama 
2.3. Promocja sprzedaży i merchandising 
2.4. Sprzedaż osobista 
2.5. Public relations 
2.6. Publicity 
2.7. Sponsoring, mecenat, protektorat i patronat 
2.8. Marketing bezpośredni 
3. Wybór strategii promocyjnej przedsiębiorstwa i jej realizacja w praktyce 
 
Rozdział IX. Dystrybucja (A. Tomczak) 
1. Istota dystrybucji 
2. Wybór systemu sprzedaży 
3. Kanały dystrybucji 
4. Strategie dystrybucji 
5. Fizyczna dystrybucja towarów 
6. Rola dystrybucji w wypracowaniu przewagi konkurencyjnej 
 
Rozdział X. Zarządzanie marketingiem (E. Jendrzejczak, A. Tomczak) 
1. Zakres zarządzania marketingiem 
2. Wybór strategii rozwoju 
3. Biznesplan a plan działań marketingowych 
4. Organizacja działalności marketingowej 
5. Plan operacyjny 
 
Podsumowanie 
Zalecana literatura

  Cena:

Ilość

przechowalnia

17,00 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Przepisz kod:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Sprzedaż Książek. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska