UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Bezpośrednia partycypacja pracowników w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Możliwości, przesłanki, uwarunkowania


  Cena:

Ilość

przechowalnia

27,00 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 2
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
192
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2011
Język
Polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

27,00 zł

Człowiek jest istotą społeczną, a potrzeba przynależności odgrywa ważną rolę od chwili jego narodzin, Małe dziecko potrzebuje do życia rodziny, czyli małej grupy społecznej. Więcej - tylko poprzez interakcje w niej zachodzące może prawidłowo się rozwijać i urzeczywistniać. Już w początkowym okresie życia dziecko umie kontaktować się z otoczeniem, wyrażać swoje potrzeby, czyli potrafi, a w niedługim czasie także chce uczestniczyć w jego kształtowaniu.


Spis treści:

Wstęp
ROZDZIAŁ I
Partycypacja pracowników a zarządzanie organizacją
1.1 Potrzeba włączania pracowników w funkcjonowanie organizacji
1.2 Od ujęć uczestnictwa do istoty partycypacji pracowników
1.3 Wymiary, kryteria i formy partycypacji pracowników
1.4 Metody i taktyki zarządzania uwzględniające partycypację bezpośrednią a formy współudziału
1.4.1 Partycypacyjne metody i techniki organizowania pracy indywidualnej
1.4.2 Partycypacja zespołowa w metodach i technikach zarządzania
1.4.3 Metody i techniki zarządzania wykorzystujące ideę współudziału indywidualnej i zespołowej partycypacji
ROZDZIAŁ II
Proces bezpośredniej partycypacji decyzyjnej w zarządzaniu przedsiębiorstwem
2.1 Proces bezpośredniej partycypacji pracowników; uwarunkowania
2.2. Wyznaczniki włączania pracowników przez menadżerów
2.3 Potrzeby, percepcja i oczekiwania podwładnych jako determinanty współuczestnictwa
2.4 Czynniki o charakterze zewnętrznym wpływające ba partycypację pracowników
2.5 Partycypacja pracowników w praktyce funkcjonowania przedsiębiorstw
2.6 Model partycypacji pracowników w procesie decyzyjnym
ROZDZIAŁ III
Metodyczne podstawy badawcze
3.1 Eksplikacja problematyki badawczej
3.2 Opis badań
3.3 Charakterystyka próby badawczej
ROZDZIAŁ IV
Powszechność bezpośredniej partycypacji pracowników w badanych przedsiębiorstwach
4.1 Formy partycypacji wymiaru jakościowego, stan i ocena
4.2 Bezpośrednia partycypacja wymiaru podmiotowego w praktyce
4.2.1 Indywidualna partycypacja decyzyjna; rozwiązania, preferencje, następstwa
4.2.2 Partycypacja decyzyjna w formie zespołowej; cele, uprawnienia, korzyści
4.3 Etapy procesu partycypacji; teoria a praktyka
ROZDZIAŁ V
Uwarunkowania bezpośredniej partycypacji pracowników w świetle wyników badań
5.1 Empiryczne ujęcia partycypacji
5.2 Uwarunkowania decyzji o współudziale
5.2.1 Przesłanki i determinanty włączania podwładnych w proces decyzyjny
5.2.2 Czynniki warunkujące decyzję pracowników o włączeniu się w proces partycypacji
5.3 Uwarunkowania wspólnego podejmowania decyzji
5.3.1 Dobrowolność i aktywność partycypacji a skuteczność współudziału
5.3.2 Determinanty aktywności podwładnych we współudziale
5.3.3 Intensywność uczestnictwa a osiąganie korzyścipartycypacji
5.4 Uwarunkowania osiągania korzyści partycypacji
5.4.1 Czynniki o charakterze wewnętrznym a następstwa współudziału
5.4.2 Czynniki o charakterze zewnętrznym a następstwa partycypacji
5.5  Empiryczny model bezpośredniej partycypacji pracowników w procesie decyzyjnym
Zakończenie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis wykresów
Spis tabel
  Cena:

Ilość

przechowalnia

27,00 zł

Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska