UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Logowanie Rejestracja

Informacje o produkcie

Organizacja pracy w hotelarstwie cz 2. Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa


Organizacja pracy w hotelarstwie cz 2. Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa
  Cena:

Ilość

przechowalnia

34,00 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Wydawnictwo: Wydawnictwo REA
Najniższy koszt wysyłki to tylko 13,00 zł

Najedź aby zobaczyć wszystkie koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
270
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2009
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

34,00 zł

Hotelarstwo jest rodzajem usługi, która polega na zorganizowanym udzielaniu gościny. Hotelarz powinien mieć świadomość, że oferowane przez niego usługi muszą być na wysokim poziomie. Dlatego tak dużą wagę przywiązuj e się do doboru i szkolenia kadry pracowników zakładów hotelarskich. Hotelarz powinien mieć odpowiednie predyspozycje fizyczne i psychiczne, szeroką wiedzę oraz umiejętność komunikowania się.
Praca na każdym stanowisku ma wpływ na właściwe funkcjonowanie i wyniki ekonomiczne hotelu, co w efekcie daje hotelarzowi satysfakcję osobistą i zapewnia miejsce pracy. Przyjazna postawa pracowników wobec gości może sprawić, że hotel zyska stałych klientów.
Podręcznik Organizacja pracy w hotelarstwie składa się z dwóch części. Przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia i standardami wymagań egzaminacyjnych w zawodzie technik hotelarstwa. Cykl kształcenia trwa cztery lata.

W części drugiej omówiono:

  • zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO,
  • zasady utrzymania porządku i czystości,
  • zasady funkcjonowania działu gastronomii hotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej, zgodnie z zasadami HACCP,
  • współpracę z biurami podróży,
  • charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.



Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.



Spis treści:

Wstęp

Rozdział 1 Hotelarstwo wczoraj i dziś
1.1. Historia rozwoju hotelarstwa
1.1.1. Hotelarstwo na świecie
1.1.2. Współczesne kierunki rozwoju hotelarstwa
1.1.3. Niekonwencjonalne obiekty noclegowe
1.2 Hotelarstwo w Polsce

Rozdział 2 Estetyka, Etykieta, Etyka (3E) w zawodzie hotelarza
2.1. Predyspozycje psychofizyczne i intelektualne hotelarza
2.2. Sylwetka wzorowego hotelarza
2.3. Kultura obsługi gościa hotelowego (hotelarski savoir vivre)
2.4. Formy komunikowania się z gościem
2.5. Zasady etyki zawodowej

Rozdział 3 Klasyfikacja i kategoryzacja bazy noclegowej
3.1. Pojęcia dotyczące standaryzacji
3.2. Kategoryzacja bazy noclegowej w Europie
3.3. Regulacje prawne w kategoryzacji bazy noclegowej w Polsce
3.4. Kategoryzacja bazy noclegowej w Polsce

Rozdział 4 Organizacja hotelarstwa
4.1. Gestorzy bazy noclegowej w Polsce
4.2. Światowe organizacje gospodarcze w hotelarstwie
4.3. Międzynarodowe łańcuchy i systemy hotelarskie w Polsce
4.4. Polskie sieci hotelowe
4.5. Międzynarodowe i krajowe organizacje hotelarskie
4.6. Współpraca branży hotelarskiej z organizacjami turystycznymi

Rozdział 5 Usługi hotelarskie
5.1. Rodzaje usług świadczonych przez zakłady hotelarskie
5.2. Obiekty i urządzenia rekreacyjne
5.3. Zespoły wielofunkcyjne w hotelach
5.4. Usługi hotelarskie w środkach transportu

Rozdział 6 Wyposażenie techniczne hotelu
6.1. Funkcje użytkowe budynku hotelowego
6.2. Wyposażenie obiektu w instalacje i urządzenia techniczne
6.2.1. Instalacja elektryczna
6.2.2. Instalacja wodna
6.2.3. Instalacja kanalizacyjna
6.2.4. Instalacja grzewcza
6.2.5. Wentylacja pomieszczeń
6.2.6. Instalacja odgromowa
6.3. Wyposażenie obiektu w dodatkowe instalacje i urządzenia techniczne
6.3.1. Klimatyzacja pomieszczeń
6.3.2. Instalacja centralnego odkurzania
6.3.3. Instalacja telefoniczna
6.3.4. Instalacja komputerowa
6.3.5. Instalacja telewizyjna
6.3.6. Telewizja dozorowa
6.3.7. Telewizja przemysłowa
6.3.8. System kontroli dostępu
6.3.9. System centralnego klucza
6.3.10. System sygnalizacji włamania i napadu
6.4. Zabezpieczenie przeciwpożarowe obiektów hotelarskich
6.5. Wpływ obiektów hotelarskich na środowisko

Rozdział 7 Dział techniczny
7.1. Struktura organizacyjna działu technicznego
7.2. Funkcja pralni w hotelu
7.3. Komunikacja wewnętrzna w hotelu i transport zewnętrzny
7.4. Garaże i parkingi
7.5. Udostępnianie obiektów hotelarskich osobom niepełnosprawnym

Literatura
Przepisy prawne
Adresy internetowe
Zdjęcia
  Cena:

Ilość

przechowalnia

34,00 zł

Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Przepisz kod:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Sprzedaż Książek. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska