Obecnie student ma coraz większe możliwości realizowania indywidualnego, optymalnie dostosowanego do potrzeb, programu studiów. W tym celu oddano do rąk studentów podręcznik Biochemia żywności - ćwiczenia i metody (J. Dziuba, H. Kostyra - 1992), skrypt Biochemia - wykład monograficzny (J. Dziuba - 1998) oraz Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych (J. Dziuba - 1998).
Zawarte w nich treści dotyczą całości aktualnie realizowanego programu. Wszystkie te pozycje o charakterze komplementarnym mają zachęcić studentów do czynnego uczestnictwa w procesie nauczania, a tym samym ułatwić zdobywanie i gruntowniejsze opanowanie wiedzy biochemicznej. Ponadto mają im umożliwić nabywanie i doskonalenie umiejętności problemowego i krytycznego myślenia metodą samokształcenia.
Spis treści:
Od autora
Ćwiczenie 1. Chromatograficzny rozdział aminokwasów techniką Matthiasa
Ćwiczenie 2. Rozdział aminokwasów metodą chromatografii cienkowarstwowej według Bielskiego i Turnera
Ćwiczenie 3. Kolorymetryczne oznaczanie aminokwasów metodą ninhydrynową
Ćwiczenie 4. Odsalanie białek na kolumnie z żelem Sephadex G-25 (coarse)
Ćwiczenie 5. Rozdział białek serwatkowych metodą niskonapięciowej elektroforezy bibułowej
Ćwiczenie 6. Rola grup funkcyjnych kazeiny w kształtowaniu niektórych właściwości fizykochemicznych
Ćwiczenie 7. Oznaczanie karotenu
Ćwiczenie 8. Izolowanie i oznaczanie aktywności preparatu ureazy
Ćwiczenie 9. Zajęcia seminaryjne dotyczące metod izolowania i oczyszczania enzymów
Ćwiczenie 10. Izolowanie ?-fruktofuranozydazy z drożdży piekarniczych
Ćwiczenie 11. Wyznaczanie aktywności ?- i ?-amylazy
Ćwiczenie 12. Oznaczanie aktywności lipazy metodą Cherry i Crandalla
Ćwiczenie 13. Oznaczanie aktywności peroksydazy
Ćwiczenie 14. Specyficzność działania trypsyny i chymozyny na kazeinę micelarną
Ćwiczenie 15. Wyznaczanie stałych kinetycznych reakcji hydrolizy białek soi przez pepsynę i papainę
Ćwiczenie 16. Wyznaczanie profilu potencjalnej aktywności biologicznej białek roślinnych i zwierzęcych
Zaliczenie ćwiczeń