NAWOŻENIE - zeszyt do ćwiczeń obejmuje wydzieloną część treści programowych przedmiotu nawożenie roślin ogrodniczych, realizowanych w formie ćwiczeń laboratoryjnych przez studentów kierunku ogrodnictwo.
W zeszycie zamieszczono metody oznaczania zasobności gleb mineralnych, stosowane w analizie gleb użytkowanych rolniczo oraz w sadownictwie i polowych uprawach roślin warzywnych i ozdobnych. Przedstawiono również specyficzne metody stosowane w analizie ziem i podłoży ogrodniczych oraz w analizie roślin ogrodniczych. Najwięcej uwagi w programie ćwiczeń, a tym samym najwięcej miejsca w zeszycie, poświęcono chemii nawozów, ich analizie jakościowej i ilościowej. Uwzględniono szeroki asortyment nawozów mineralnych (odkwaszających, zakwaszających, azotowych, potasowych, fosforowych, zawierających siarkę oraz magnez, mikronawozów, nawozów wieloskładnikowych stałych i płynnych, specjalistycznych) oraz naturalnych i organicznych stosowanych we współczesnym ogrodnictwie.
Materiał zawarty w zeszycie umożliwia studentowi przygotowanie się do praktycznego wykonania i zaliczenia ćwiczenia, co jest niezbędne do zaliczenia przedmiotu.
Spis treści:
1. Regulacja zakwaszenia gleb i ziem ogrodniczych
- oznaczanie pH gleb pod uprawy sadownicze i rolnicze metodą potencjometryczną
- oznaczanie pH ziem i podłoży ogrodniczych metodą potencjometryczną
- oznaczanie kwasowości hydrolitycznej (Hh) metodą Kappena
- wyznaczanie krzywej neutralizacji dla ziem ogrodniczych
- oznaczanie potrzeb zakwaszenia podłoży ogrodniczych metodą inkubacyjną (metoda próbnego zakwaszenia)
2. Ocena pojemności sorpcyjnej oraz zasolenia gleb i ziem ogrodniczych
- oznaczanie sumy zasad wymiennych (S) metodą Kappena
- obliczanie pojem. sorpcyjnej (n i jej ocena oraz stopnia wysycenia zasadami
- oznaczanie zasolenia metodą konduktometryczną
3. Ocena zasobności gleb w składniki pokarmowe
- oznaczanie zawartości przyswajalnego fosforu i potasu w glebie metodą Egnera-Riehma
4. Ocena zasobności ziem i podłoży ogrodniczych w składniki pokarmowe
- oznaczanie zawartości azotu amonowego i azotanowego oraz chlorków metodą uniwersalną wg Nowosielskiego za pomocą elektrod jonoselektywnych
5. Nawozy odkwaszające i zakwaszające gleby i ziemie ogrodnicze
- charakterystyka nawozów odkwaszających - jakościowa analiza nawozów
- oznaczanie ogólnej alkaliczności (wartości neutralizacyjnej) nawozów wapniowych oraz wapniowo-magnezowych metodą miareczkową
- charakterystyka nawozów zakwaszających - jakościowa analiza nawozów
6. Charakterystyka nawozów azotowych i potasowych
7. Charakterystyka nawozów fosforowych oraz zawierających siarkę i magnez
8. Charakterystyka mikronawozów
9. Charakterystyka nawozów wieloskładnikowych stałych
- zasady mieszania nawozów
10. Charakterystyka nawozów wieloskładnikowych płynnych
11. Charakterystyka nawozów ogrodniczych specjalistycznych
- oznaczanie twardości wody metodą wersanianową
12. Identyfikacja nawozów mineralnych
13. Charakterystyka nawozów naturalnych i organicznych
- oznaczanie zawartości N amonowego w oborniku metodą Mamczenkowa
- oznaczanie zawartości węgla organicznego w nawozach naturalnych i organicznych metodą Tiurina
14. Wymagania pokarmowe roślin
- oznaczanie zawartości azotu azotanowego
- oznaczanie zawartości fosforu
- oznaczanie zawartości potasu