Monografia traktuje szeroko o żywieniu tchórzy hodowlanych, potocznie nazywanych tchórzofretkami, w warunkach hodowli hobbystycznej , amatorskiej. Powstała na podstawie literatury krajowej, zagranicznej, badań prowadzonych w Katedrze Hodowli Zwierząt Futerkowych i Łowiectwa Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, a także własnych przemyśleń autora, wynikających z wieloletniej hodowli tych zwierząt.
Opracowanie jest kierowane do miłosników zwierząt i hodowców tchórzofretek. Adresatami są także studenci specjalności chów i hodowla zwierząt amatorskich i pokrewnych. Dostarczenie rzetelnej wiedzy hodowlanej pozwoli Czytelnikom na decyzję, czy są w stanie sprostać potrzebom zwierząt i spełnić wymogi utrzymania ich w dobrostanie.
Spis treści:
Wstęp
1. Pochodzenie tchórzofretek
2. Pożywienie tchórzy wolno żyjących i ich behawior pokarmowy
3. Charakterystyka układu pokarmowego tchórzofretek
4. Rola i znaczenie składników pokarmowych i energii
4.1. Składniki pokarmowe
4.2. Białko i aminokwasy
4.2. Tłuszcz
4.3. Węglowodany
4.4. Witaminy i składniki mineralne
4.5. Energia
5. Zapotrzebowanie pokarmowe tchórzofretek
5.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i energię
5.2. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
5.3. Zapotrzebowanie na wodę
6. Pasze stosowane w żywieniu tchórzofretek
7. Strawność składników pokarmowych u tchórzofretek
7.1. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
7.2. Strawność składników pokarmowych w paszach wilgotnych surowych
7.3. Strawność składników pokarmowych w paszach granulowanych
7.4. Strawność składników pokarmowych w paszach puszkowych wilgotnych
8. Smakowitość pasz dla tchórzofretek
9. Schorzenia wywołane nieprawidłowym żywieniem
Podsumowanie
Piśmiennictwo