UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Logowanie Rejestracja

Informacje o produkcie

Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności


Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności
  Cena:

przechowalnia

19,00 zł

Dostępność: Chwilowy brak towaru
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć wszystkie koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
264
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2012
Język
polski
ISBN
978-83-7299-763-0
  Cena:

przechowalnia

19,00 zł

Znajomość zasad pakowania żywności, materiałów opakowaniowych i ich właściwości, technik i technologii pakowania, a także interakcji pomiędzy opakowaniem a produktem jest bardzo ważna przy wyborze sposobu pakowania danego produktu spożywczego. Opakowanie odgrywa bowiem istotną rolę w zapewnieniu i utrzymaniu jakości żywności podczas jej przechowywania i obrotu nią, jest bardzo ważnym elementem zapewnienia jej bezpieczeństwa i przedłużenia trwałości. Na globalnym rynku i w dobie ostrej konkurencji pełni również wiele innych funkcji, na przykład związanych z nowoczesnym marketingiem. Nauce o przetwórstwie żywności powinna zatem towarzyszyć wiedza o tworzywach opakowaniowych i technologiach pakowania. Celowi temu służy prezentowane opracowanie.

W publikacji przedstawiono podział i funkcje opakowań, a także właściwości podstawowych materiałów wykorzystywanych w procesie pakowania żywności oraz formy konstrukcyjne opakowań produktów spożywczych. Omówiono techniki i technologie pakowania, w tym nowoczesne metody pakowania, jak pakowanie aktywne i inteligentne. Opisano możliwe interakcje między opakowaniem a zapakowanym produktem i wpływ tych reakcji na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Podano też zasady znakowania opakowań jednostkowych oraz ekologiczne aspekty stosowania opakowań.

Zawarte w prezentowanej książce informacje stanowią niezbędne kompendium wiedzy z zakresu opakowalnictwa żywności, które może być wykorzystywane w celach dydaktycznych, podczas zajęć prowadzonych na kierunkach: towaroznawstwo, technologia żywności oraz nauka o żywności i żywieniu człowieka, jak również przez praktyków projektujących nowe produkty, w tym techniki i technologie ich pakowania z uwzględnieniem doboru odpowiednich materiałów opakowaniowych.

 

Spis treści:

 

Od Autorów

1. Funkcje i podział opakowań produktów spożywczych

1.1. Funkcje opakowań

1.1.1. Funkcja ochronna

1.1.2. Funkcja dystrybucyjna (logistyczna)

1.1.3. Funkcja marketingowa (promocyjno-informacyjna)

1.1.4. Funkcja kosztowa

1.1.5. Funkcja ekologiczna

1.2. Podział opakowań

1.2.1. Podział opakowań ze względu na spełnianie przez nie funkcje

1.2.2. Podział opakowań ze względu na sposób ich wykorzystania

1.2.3. Podział opakowań w zależności od zasięgu obrotu towarowego

1.2.4. Podział opakowań w zależności od sposobu rozliczeń w obrocie towarowym

1.2.5. Podział opakowań w zależności od możliwości ich ponownego wykorzystania lub degradacji

2. Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym

2.1. opakowania z drewna i materiałów drewnopochodnych

2.2. Opakowania z wytworów papierniczych

2.2.1. Podział i charakterystyka wytworów papierniczych

2.2.2. Podstawowe formy opakowań z wytworów papierniczych

2.3. Opakowania szklane

2.3.1. Charakterystyka wytworów szklanych

2.3.2. Podstawowe formy opakowań szklanych

2.4. Opakowania metalowe

2.4.1. Podstawowe materiały opakowaniowe metalowe

2.4.2. Podstawowe formy opakowań metalowych stosowane w przemyśle spożywczym

2.5. Opakowania z tworzyw sztucznych

2.5.1. Charakterystyka wybranych polimerów stosowanych w opakowalnictwie żywności

2.5.2. Przetwórstwo tworzyw sztucznych. Podstawowe formy opakowań z tworzyw sztucznych

3. Techniki i systemy pakowania produktów spożywczych

3.1. Etapy procesu pakowania

3.2. Maszyny stosowane w procesach pakowania żywności

3.3. Systemy pakowania

3.3.1. System vertical form-fill-seal (trans-wrap)

3.3.2. System hotizontal form-fill-seal (flow-pack)

3.3.3. System form-seal

3.3.4. Pakowanie w folie kurczliwe

3.3.5. Pakowanie w woreczki kurczliwe

3.3.6. Pakowanie metodą skin-pack

4. technologie pakowania

4.1. Pakowanie aseptyczne i w podwyższonym standardzie higienicznym

4.1.1. Zasada i zalety stosowania pakowania aseptycznego

4.1.2. Opakowania stosowane w pakowaniu aseptycznym

4.1.3. Właściwości barierowe folii

4.1.4. Metody sterylizacji opakowań

4.1.5. Sterylizacja powietrza

4.1.6. Sterylizacja maszyn i urządzeń pakujących

4.1.7. Wybrane systemy aseptycznego pakowania produktów spożywczych

4.1.8. Pakowanie w podwyższonym standardzie higienicznym

4.2. Pakowanie próżniowe i w modyfikowanej atmosferze

4.2.1. Zasady pakowania

4.2.2. Pakowanie próżniowe

4.2.3. Pakowanie w modyfikowanej atmosferze

4.2.4. Pakowanie próżniowe i pakowanie w modyfikowanej atmosferze produktów mleczarskich

4.2.5. Pakowanie próżniowe i pakowanie w modyfikowanej atmosferze mięsa i wyrobów mięsnych

4.2.6. Pakowanie owoców i warzyw

5. Opakowania aktywne i inteligentne produktów spożywczych

5.1. Pojęcia i definicje związane z pakowaniem aktywnym i inteligentnym

5.2. Przegląd systemów pakowania aktywnego

5.2.1. Pochłaniacze tlenu

5.2.2. Pochłaniacze etylenu

5.2.3. Pochłaniacze i emitery ditlenku węgla

5.2.4. Regulatory wilgotności (desykatory)

5.3. Materiały opakowaniowe o działaniu przeciwdrobnoustrojowym

5.4. Opakowania wydzielające antyoksydanty

5.5. Opakowania wydzielające lub pochłaniające związki smakowo-zapachowe

5.6. Opakowania inteligentne

5.7. Legalizacja prawna opakowań aktywnych i inteligentnych

6. Wpływ opakowania na jakość i bezpieczeństwo produktów

6.1. Bezpośredni i pośredni wpływ opakowań na zapakowane produkty spożywcze

6.2. Bezpieczeństwo tworzyw opakowaniowych i opakowań w ustawodawstwie Unii Europejskiej

6.3. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań

7. Oznakowanie opakowań produktów spożywczych

7.1. Znaczenie i rodzaje znaków na opakowaniach

7.2. Informacje obowiązkowe (obligatoryjne)

7.3. Informacje nieobowiązkowe (nieobligatoryjne)

8. Ekologiczne aspekty stosowania opakowań

8.1. Sposoby ograniczania i utylizacji odpadów opakowaniowych

8.2. Ocena ekologiczna materiałów opakowaniowych

8.3. Gospodarka odpadami opakowaniowymi w Polsce

8.4. Materiały opakowaniowe biodegradowalne

8.4.1. Pojęcie biodegradacji. Biodegradowalne polimery pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

8.4.2. Biodegradowalne polimery otrzymywane na drodze syntezy chemicznej, mikrobiologicznej i biochemicznej

9. Podstawy doboru opakowań do pakowania produktów spożywczych

9.1. Podstawowe składniki chemiczne surowców i produktów spożywczych

9.1.1. Woda

9.1.2. Cukrowce (sacharydy)

9.1.3. Związki azotowe

9.1.4. Tłuszczowce (lipidy)

9.1.5. Sterole

9.1.6. Pierwiastki i związki mineralne

9.1.7. Kwasy organiczne i nieorganiczne

9.1.8. Witaminy

9.1.9. Enzymy

9.1.10 Barwniki

9.2. Przemiany zachodzące w żywności podczas jej przechowywania

9.2.1. Wpływ drobnoustrojów na trwałość żywności

9.2.2. Reakcje chemiczne

9.2.3. Reakcje biochemiczne

9.2.4. Przemiany fizjologiczne

9.2.5. Zmiany fizyczne

9.3. Ogólne zasady doboru opakowań - podsumowanie

Wykaz najważniejszych skrótów

  Cena:

przechowalnia

19,00 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Przepisz kod:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Sprzedaż Książek. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska