UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Podstawy zarządzania w przedsiębiorstwie


  Cena:

przechowalnia

44,00 zł

Dostępność: brak - zapytaj
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
478
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2011
Język
polski
ISBN/ISSN
978-83-7207-980-0
  Cena:

przechowalnia

44,00 zł

Książka jest kompendium wiedzy o zarządzaniu organizacją. Podano w niej definicje pojęć z tej dziedziny. Przedstawiono kolejne fazy rozwoju teorii zarządzania. Opisano najnowsze podejście do tych zagadnień, systemy, metody, techniki i narzędzia. Skoncentrowano się zwłaszcza na zarządzaniu przez jakość (Kaizen, Six Sigma, TQM) i zarządzaniu wiedzą. Kompleksowo omówiono problemy zarządzania produkcją – od marketingu po recykling.
W książce podano również przykłady różnych procedur, co pozwala na opracowanie systemów zarządzania na potrzeby własne. Tematyka pozostaje w obszarze zainteresowań studentów na kierunkach związanych z zarządzaniem, a także menedżerów w organizacjach różnego typu.

Spis treści:

Przedmowa

1. ZRÓŻNICOWANE SPOSOBY ZARZĄDZANIA
1.1. Europejski Model Zarządzania
1.2. Amerykański Model Zarządzania
1.3. Japoński Model Zarządzania
1.4. Chiński Model Zarządzania
1.5. Poprawa jakości wyrobów i usług

2. NAUKA O ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIU
2.1. Specyfika rozwoju zarządzania przedsiębiorstwem
2.2. Wynalazki i ewolucyjne podejście do zarządzania
2.3. Twórcy teorii zarządzania
2.4. Osoby, które miały istotny wpływ na teorię zarządzania
2.5. Naukowcy propagujący w Polsce problematykę zarządzania
2.6. Teorie związane z zasobami ludzkimi

3. WYBRANE FORMY PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI

4. PRZYKŁADOWA CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADU
4.1. Prezentacja struktury organizacyjnej i historia firmy
4.2. Procedury opisujące organizację Systemu Jakości
4.3. Procedury opisujące dokumentację systemu

5. SEKTOR MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW w POLSCE
5.1. Zadania i działalność gospodarcza firm
5.2. Wymagania ogólne systemu

6. NORMALIZACJA I JEJ ROZWÓJ
6.1. Rodzaje norm
6.2. Cele Normalizacji
6.3. Normalizacja na Świecie
6.4. Normalizacja w Europie
6.5. Normalizacja w Polsce

7. ZARZĄDZANIE PRZEZ WIEDZĘ
7.1. Zintegrowane systemy zarządzania
7.2. Ewolucja i rozwój zarządzania wiedzą
7.3. Systemy informatyczne wspomagające zarządzanie wiedzą
7.4. Zasady, metody i filozofie w zarządzaniu
7.5. Statystyczna kontrola procesów
7.6. Podstawowe narzędzia do sterowania jakością
7.7. Obszary zastosowań praktycznych narzędzi zarządzania
7.8. Integracja systemów zarządzania
7.9. Podstawy tworzenia systemu prewencyjno-zapobiegawczego (HACCP)

8. CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADU PRODUKCYJNEGO
8.1. Zadania Zakładu
8.2. Zarządzanie współczesnym zakładem
8.3. Orientacja ukierunkowująca działania na cele strategiczne
8.4. Zastosowanie metody Six Sigma jako Filozofii Zarządzania

9. NAUKA O ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIU
9.1. Dążenie firmy do doskonałości
9.2. Wdrażanie filozofii zarządzania przez jakość
9.3. Orientacja na zmienność warunków działania
9.4. Strategia marketingowa
9.5. System Zarządzania procesami Biznesowymi (BPMS)
9.6. Problemy produkcyjne
9.7. Dążenie przedsiębiorstwa do poziomu doskonałości
9.8. Wyzwania związane z integracją RP z Unią Europejską

10. WPŁYW ZARZĄDZANIA NA JAKOŚĆ WYROBÓW I USŁUG
10.1. Pojęcie jakości
10.2. Polityka jakości
10.3. Ocena polityki jakościowej

11. FILOZOFIA TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM)
11.1. Zasady zarządzania jakością
11.2. Problematyka Total Quality Management - Totalne zarządzanie jakością

12. BADANIE PROCESU PRODUKCYJNEGO
12.1. Miary zdolności procesu
12.2. Działania innowacyjne
12.3. Analiza rodzajów i skutków błędów (niezdatności)
12.4. Karty kontrolne Shewharta

13. JAKOŚĆ EKSPLOATACYJNA WYROBÓW
13.1. Proces sterowania jakością
13.2. Szacowanie poziomu jakości
13.3. Koszty oceny jakości
13.4. Ciągłe doskonalenie jakości
13.5. Narzędzia uzupełniające w doskonaleniu poziomu jakości
13.6. Współdziałanie Systemu z Dobrą Praktyką Wytwarzania

14. EKONOMICZNE ASPEKTY REALIZACJI CELÓW
14.1. Analiza ekonomiczno-finansowa firmy
14.2. Analiza wskaźnikowa w ocenie przedsiębiorstwa
14.3. Orientacja na zachodzące zmiany w procesach
14.4. Trendy i kierunki zmian w zarządzaniu
14.5. Rozwój potencjału finansowego
14.6. Strategia marketingowa
14.7. Zmiany za pośrednictwem struktury organizacyjnej

15. METODY OCENY OPŁACALNOŚCI PRZEDSIĘWZIĘCIA
15.1. Metody ROI i ROE
15.2. Metoda oceny stopy zyskowności inwestycji

16. BIZNES ELEKTRONICZNY

17. ZATRUDNIANIE PRACOWNIKÓW

Bibliografia

Wykaz załączników

Wykaz rysunków

Wykaz tabel
  Cena:

przechowalnia

44,00 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska