UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych i ich otoczeniu


  Cena:

Ilość

przechowalnia

39,00 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
153
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2010
Język
polski
ISBN/ISSN
978-83-60200-91-9numer ISBN
  Cena:

Ilość

przechowalnia

39,00 zł

Rozwój agroturystyki stanowi szansę poprawy warunków życia nie tylko społeczności wiejskiej, ale i całego kraju. Właściciele gospodarstw agroturystycznych, świadcząc w dobrym stylu usługi turystom, pomnażają swój dochód i nierzadko jest to jedyne źródło ich utrzymania. Dla ludzi z miast spędzenie wypoczynku „na łonie natury” – w kwaterach agroturystycznych czy też ich najbliższym otoczeniu – może sprawić prawdziwą przyjemność, zapewnić dobry relaks i co warto podkreślić, niedużym kosztem.
W dobie nasilającej się konkurencji gospodarstwa agroturystyczne muszą stawać się coraz bardzie atrakcyjne. Muszą zapewniać turyście możliwie jak najwięcej atrakcji. Jedną z takich możliwości jest zaproponowanie gościom żywego kontaktu ze zwierzętami znajdującymi się na miejscu w gospodarstwie bądź jego najbliższym otoczeniu. W pierwszym przypadku mogą to być zwierzęta gospodarskie, takie jak konie, owce, kozy etc., a nawet niektóre zwierzęta dla naszego kraju całkiem egzotyczne, jak np. lamy, alpaki, osły czy strusie. W tym drugim zaś przypadku chodzi o zwierzęta z natury dzikie, które można obserwować z pewnej odległości dzięki przygotowanym na miejscu w gospodarstwie wieżom (ambonom) i innym punktom widokowym. Niektóre z tych zwierząt, np. jelenie i daniele, można równie dobrze hodować w gospodarstwie, jak pozostałe gatunki zwierząt gospodarskich.
Obcowanie ze zwierzętami, jak i ich obserwowanie (podglądanie) z dala daje człowiekowi poczucie kontaktu z naturą, co skutkuje uczuciem odprężenia psychicznego, stanowiąc swoistą terapię. Ponadto u wielu turystów zwierzęta zaspokajają potrzeby estetyczne, a u dzieci także wychowawcze i edukacyjne. Zwierzęta hodowane na miejscu w gospodarstwie zaspokajają też w wielu przypadkach potrzeby
konsumpcyjne gospodarzy i bytujących tu gości.

Spis treści

Słowo wstępne
Wprowadzenie

1. Idea wykorzystania zwierząt w agroturystyce
1.1. Korzyści wynikające z obcowania ze zwierzętami
1.2. Wykorzystanie zwierząt w terapeutyce (zooterapia)
1.2.1. Terapia z udziałem konia – hipoterapia w gospodarstwach agroturystycznych
1.2.2. Terapia z udziałem osła – onoterapia
1.2.3. Terapia z udziałem psa – dogoterapia (kynoterapia)
1.2.4. Terapia z udziałem kota – felinoterapia
1.2.5. Terapia z innymi zwierzętami w gospodarstwach agroturystycznych
1.3. Relacje między człowiekiem a zwierzęciem
1.4. Sposób prezentowania zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym

2. Powszechnie w Polsce hodowane zwierzęta udomowione jako atrakcja gospodarstw agroturystycznych
2.1. Konie
2.1.1. Użytkowanie koni
2.1.2. Utrzymanie i żywienie koni
2.2. Inne zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych
2.2.1. Owce
2.2.2. Kozy
2.2.3. Bydło
2.2.4. Świnie
2.2.5. Króliki
2.2.6. Drób
2.2.7. Psy
2.2.8. Koty

3. Wybrane rodzime rasy zwierząt gospodarskich objęte programem ochrony bioróżnorodności
3.1. Założenia programu ochrony
3.2. Rodzime rasy bydła
3.3. Trzoda chlewna
3.4. Rasy owiec objęte programem ochrony
3.5. Rasy koni

4. Rzadko w Polsce hodowane zwierzęta stanowiące szczególną atrakcję turystyczną
4.1. Świnie miniaturowe
4.2. Wielbłądowate południowoamerykańskie
4.3. Osły
4.4. Szynszyle
4.5. Strusie
4.6. Pawie

5. Wybrane krajowe gatunki zwierząt dzikich żyjące na wolności i w chowie fermowym
5.1. Jeleniowate
5.1.1. Jeleniowate żyjące na wolności
5.1.2. Jeleniowate w chowie gospodarskim
5.1.2.1. Podstawy prawne chowu
5.1.2.2. Technologia chowu
5.2. Żubry
5.3. Dziki i świniodziki

6. Łowiska atrakcją gospodarstw agroturystycznych

7. Podstawowe wymagania zoohigieniczne dla pomieszczeń inwentarskich

8. Surowce i produkty pochodzące od zwierząt
jako ważna oferta turystyczna gospodarstw
8.1. Wiadomości ogólne
8.2. Mleko i jego przetwory
8.3. Mięso i jego przetwory
8.4. Jaja

Zakończenie
Literatura
Streszczenie
Summary
Spis tabel
Spis rysunków
Spis fotografii
  Cena:

Ilość

przechowalnia

39,00 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska