UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Ćwiczenia z fizjologii roślin


  Cena:

przechowalnia

19,00 zł

Dostępność: brak - zapytaj
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
166
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2009
Język
polski
  Cena:

przechowalnia

19,00 zł

Spis ćwiczeń


Pobieranie wody przez komórkę roślinną (M. Garncarska, E. Kluck, W Polcyn, L. Ratajczak)

Pęcznienie

  1. Wpływ pH na pęcznienie koloidów białkowych

  2. Uwalnianie się ciepła podczas pęcznienia

  3. Wpływ temperatury na szybkość pęcznienia

  4. Praca wykonywana przy pęcznieniu

  5. Wpływ potencjału wody roztworu na proces pęcznienia

  6. Wpływ prężności pary wodnej na pęcznienie


Pobieranie wody na drodze osmotycznej

  1. Osmometr

  2. Komórki Traubego

  3. Pomiar potencjału wody w tkance bulwy ziemniaka

  4. Pomiar soku komórkowego metodą plazmolizy granicznej

  5. Oznaczenie potencjału soku komórkowego metodą plazmometryczną

  6. Działanie substancji osmotycznie czynnych na żywą tkankę roślinną


Gospodarka wodna całej rośliny (M. Garncarska, E. Kluck, W Polcyn, L. Ratajczak)


  1. Ruchy komórek szparkowych

  2. Transpiracja całej rośliny

  3. Działanie ssące transpiracji

  4. Gradient potencjału wody w układzie gleba – roślina – atmosfera

  5. Ustalenie bilansu wodnego rośliny za pomocą potometru

  6. Gutacja

  7. Daleki transport w drewnie


Błony cytoplazmatyczne (M. Garncarska, E. Kluck, W Polcyn, L. Ratajczak)


  1. Przepuszczalność błon cytoplazmatycznych

  2. Przepuszczalność plazmalemy i tonoplastu

  3. Wpływ różnych czynników na przepuszczalność błon cytoplazmatycznych


Oddziaływanie mineralne roślin (M. Garncarska, E. Kluck, W Polcyn, L. Ratajczak)


  1. Pierwiastki niezbędne dla życia roślin

  2. Reakcje roślin na niedobór i nadmiar azotu

  3. Wpływ zasolenia na rozwój roślin

  4. Gleba jako źródło związków mineralnych

  5. Sole fizjologiczne kwaśne i zasadowe

  6. Wykorzystywanie przez rośliny endo- i egzogennego źródła soli mineralnych na przykładzie asymilacji azotanów


Fotosynteza (G. Jackowski, W. Ratajczak)


Barwniki chloroplastowe i ich właściwości

  1. Widmo absorpcji ekstraktu barwników chloroplastowych

  2. Ilościowe oznaczanie chlorofilu według metody Arnona

  3. Chromatografia cienkowarstwowa ekstraktu barwników chloroplastowych

  4. Chromatografia bibułowa ekstraktu barwników chloroplastowych

  5. Fluorescencja ekstraktu barwników chloroplastowych


Aktywność fotosyntetyczna roślin typu C3

  1. Aktywność fotosynetyczna in vivo. Oznaczenie intensywności fotosyntezy metodą komorową w układzie zamkniętym

  2. Aktywność fotosynetyczna in vitro. Demonstracja transportu elektronów przez PS II


Fotosynteza roślin typu C4

  1. Pobieranie CO2 poprzez rośliny typu C3 i C4 jako wskaźnik natężenia fotosyntezy

  2. Porównawcza analiza aktywności aminotransferazy asparaginianowej (AspAT) w roślinach typu C4 i C3

  3. Porównawcza analiza aktywności dehydrogenazy jabłczanowej (MDH) NADP – zależnej w roślinach typu C4 i C3


Asymilacja CO2 w roślinach CAM (gruboszowatych)

  1. Kwasowość soku komórkowego roślin CAM


Oddychanie (W. Ratajczak)

Wymiana gazowa podczas oddychania

  1. Współczynnik oddechowy nasion oleistych


Pomiar intensywności oddychania

  1. Wpływ temperatury na intensywność oddychania

  2. Oznaczenie intensywności oddychania za pomocą aparatu Pettenkofera

  3. Wpływ inhibitorów oddechowych na intensywność wydzielania CO2

  4. Wpływ fluorku na fermentację alkoholową


Enzymy oksydoredukcyjne w roślinach

  1. Cytoplazmatyczna dehydrogenaza jabłczanowa (MDH) NAD – zależna w tkankach roślinnych

  2. Oksydazy końcowe w tkankach roślinnych

  3. Wykrywanie i oznaczanie aktywności katalazy w soku z bulwy ziemniaka


Wzrost roślin (E. Gwóźdź, J. Legocka, J. Schneider)


  1. Mierzenie szybkości wzrostu organów roślinnych za pomocą mikroskopu

  2. Wyznaczanie strefy wzrostu korzenia i łodygi

  3. Wzrost liścia

  4. Wpływ temperatury na intensywność wzrostu korzenia. Wyznaczenie Q10

  5. Wpływ światła na wzrost roślin


Rozwój roślin (E. Gwóźdź, J. Legocka, J. Schneider)

  1. Szybkość i zdolność kiełkowania

  2. Odporność suchych nasion na niską temperaturę

  3. Wpływ tlenu na kiełkowanie nasion grochu

  4. Nieprzepuszczalność okrywy nasiennej jako przyczyna zahamowania kiełkowania

  5. Znaczenie liścieni w rozwoju siewek

  6. Kiełkowanie nadziemne i podziemne

  7. Wpływ warunków wodnych na rozwój pędu i korzenia

  8. Tworzenie się włośników w zależności od wrunków wodnych

  9. Fitochrom

  10. Fotoperiodyzm

  11. Biegunowość pędów wierzby


Regulatory wzrostu i rozwoju roślin (E. Gwóźdź, J. Legocka, J. Schneider)

  1. Wpływ auksyn na wzrost wydłużeniowy pędu i korzenia

  2. Test wzrostowy na stężenie auksyn

  3. Dominacja wierzchołkowa

  4. Wpływ auksyn i giberelin na rozwój pąków

  5. Wpływ giberelin na wzrost roślin

  6. Wpływ kinetyny i chloramfenikolu na zazielenianie się liścieni

  7. Indukcja pąków gametoforowych przez kinetynę w splątku mchu

  8. Kinetyka jako hormon przeciwdziałający starzeniu

  9. Wpływ kinetyny na przyrost świeżej masy i zazielenianie się etiolowanych liścieni ogórka

  10. Wpływ etylenu na rozwój siewek i starzenie się liści

  11. Naturalne inhibitory kiełkowania

  12. Selektywne działanie herbicydu na rośliny


Ruchy roślin – tropizmy (E. Gwóźdź, J. Legocka, J. Schneider)

  1. Fototropizm pędu i korzenia

  2. Percepcja bodźca fototropijnego

  3. Geotropizm pędu i korzenia

  4. Percepcja bodźca geotropijnego

  5. Chemotropizm korzenia

  6. Hydrotropizm korzeni

  7. Mobilizacja białek w procesie kiełkowania nasion

  8. Stwierdzenie obecności amylazy w kiełkujących ziarenkach

  9. Mobilizacja cukrów w procesie kiełkowania

  10. Zamiana tłuszczów w cukry podczas kiełkowania nasion oleistych

  Cena:

przechowalnia

19,00 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska