Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Księgarnia Techniczna
  • Nauka
  • Edukacja
  • Technika
serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie
Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie| Książki techniczne (0)
Katalog » Technikum, Szkoła zawodowa » Przetwórstwo rolno-spożywcze, gastronomia
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Kucharz małej gastronomii. Podstawy żywienia człowieka
Dostępność: brak - zapytaj
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
192
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2008
Język
polski

Najniższy koszt wysyłki to tylko 13,00 zł
  Cena:

przechowalnia

25,00 zł

Omówiono w nim składniki odżywcze i ich rolę w organizmie człowieka, gospodarkę wodną i energetyczną organizmu oraz przemiany składników pokarmowych w organizmie. Zaprezentowano normy 
żywienia i wyżywienia, omówiono ich realizację w praktyce. Wyjaśniono zasady poprawnego planowania wyżywienia różnych grup ludności, zasady żywnienia dietetycznego oraz zwyczaje żywieniowe i najnowsze osiągnięcia w dziedzinie żywności i żywienia. 
 
Spis treści: 
 
1. ZNACZENIE I ZAKRES NAUKI O ŻYWIENIU 
 
2. SKŁADNIKI ODŻYWCZE I ICH ROLA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA 
2.1. Podział składników pokarmowych 
2.2. Pojęcie głodu 
2.3. Białka 
2.4. Tłuszcze 
2.5. Węglowodany 
2.6. Składniki mineralne 
2.7. Witaminy 
2.8. Wpływ procesów technologicznych na składniki odżywcze zawarte w żywności 
 
3. GOSPODARKA WODNA ORGANIZMU 
3.1. Występowanie wody w organizmie 
3.2. Funkcje wody w organizmie 
3.3. Zapotrzebowanie na wodę. Skutki niedoboru i nadmiaru wody 
3.4. Bilans wody w organizmie 
3.5. Wymagania jakościowe dla wody pitnej 
 
4. PRZEMIANY ENERGETYCZNE W ORGANIZMIE 
4.1. Pojęcie przemiany materii 
4.2. Podstawowa i całkowita przemiana materii 
4.3. Bilans energetyczny w organizmie 
4.4. Wartość energetyczna pożywienia 
 
5. PRZEMIANY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W ORGANIZMIE 
5.1. Budowa przewodu pokarmowego 
5.2. Procesy zachodzące w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego 
5.3. Trawienie, wchłanianie oraz przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów 
 
6. WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻYWNOŚCI 
6.1. Definicja wartości odżywczej 
6.2. Podział produktów spożywczych na grupy 
6.3. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych 
6.4. Tabele składu produktów spożywczych i potraw jako źródło informacji o ich wartości odżywczej 
 
7. NORMY 
7.1. Pojęcie norm 
7.2. Zalecane racje pokarmowe (normy wyżywienia) 
7.3. Zastosowanie norm 
 
8. PLANOWANIE WYŻYWIENIA LUDNOŚCI 
8.1. Cele planowania jadłospisów 
8.2. Szczegółowe wytyczne do układania racjonalnych jadłospisów 
8.3. Uwagi do organizacji żywienia zbiorowego 
8.4. Potrzeby żywieniowe wybranych grup ludności 
8.5. Zastosowanie piramidy żywieniowej w żywieniu indywidualnym 
8.6. Metody oceny jadłospisów 
 
9. DIETETYKA 
9.1. Definicja i cele dietetyki 
9.2. Podział i charakterystyka diet 
9.3. Zastosowanie poszczególnych diet 
9.4. Zalecenia dietetyczne w leczeniu niektórych chorób 
 
10. ZWYCZAJE I NAWYKI ŻYWIENIOWE 
10.1. Dobre i złe nawyki żywieniowe 
10.2. Tradycja przyjęć 
10.3. Wegetarianizm jako sposób żywienia 
 
11. NAJNOWSZE OSIAGNIFCIA W DZIEDZINIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA 
11.1. Nowe źródła białka 
11.2. Wzbogacanie produktów spożywczych w składniki odżywcze 
11.3. Substancje obce w żywności 
 
ZAŁĄNCZNIKI 
 
LITERATURA

Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Kowalczyk Kamil
Niniejsze drugie wydanie skryptu Wybrane zagadnienia z rysunku map przeznaczone jest głównie, choć nie tylko, dla studentów pierwszego roku kierunków geodezyjnych oraz uczniów techników i liceów o profilu geodezyjnym. Skrypt zawiera opis technik tworzenia map klasycznych i numerycznych ze szczególnym uwzględnieniem mapy zasadniczej. Opisane są także zasady tworzenia szkiców i opisów topograficznych. Treść skryptu uzupełniono aneksami z opisem popularnego oprogramowania do tworzenia mapy
Drobnik Jacek
Zielnik to podstawowe narzędzie badawcze i dokumentacyjne w botanice, to archiwum informacji naukowej na miarę biblioteki. Publikacja omawia: * zbieranie (w zgodzie z zasadami ochrony przyrody), zasuszanie i przechowywanie roślin naczyniowych, mszaków, glonów, grzybów, porostów i śluzorośli; * etykietowanie ? katalogowanie zbiorów według nowoczesnych wymogów dokumentacji botanicznej; * prowadzenie wymiany naukowej zbiorów i wydawnictw zielnikowych; * nowoczesną ochronę zielni
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator

Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2019-09-22 12:27
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.