UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Surowce i technologia żywności. Część 2


  Cena:

przechowalnia

21,30 zł

Dostępność: brak - zapytaj
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
316
Okładka
miękka
Format
145 x 205 [mm]
Rok wydania
1999
Język
polski
  Cena:

przechowalnia

21,30 zł

Książka jest przeznaczona dla uczniów klas technikum, zawód: technik technologii żywności. 
Przedstawiono w niej warunki magazynowania surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zmiany zachodzące w nich podczas magazynowania. Zamieszczono informacje na temat procesów występujących w technologii żywności oraz poszczególnych metod utrwalania i konserwowania, a także opisano niektóre ciągi technologiczne w przemyśle spożywczym. Scharakteryzowano również różne rodzaje opakowań.

Spis treści:

I. Magazynowanie surowców roślinnych i zwierzęcych
1. Cele magazynowania
2. Warunki magazynowania
3. Magazynowanie niektórych surowców roślinnych
4. Zmiany zachodzące podczas magazynowania surowców roślinnych
5. Zmiany w surowcach roślinnych spowodowane przez szkodniki magazynowe
6. Metody zwalczania szkodników magazynowych
7. Zmiany zachodzące w surowcach zwierzęcych podczas magazyno
8. Zmiany zachodzące podczas magazynowania mleka i przetworów mlecznych
9. Zmiany zachodzące podczas magazynowania jaj i przetworów z jaj
10. Warunki magazynowania różnych grup surowców zwierzęcych
11. Ubytki naturalne

II. Woda w technologii żywności
1. Ogólna charakterystyka wody
2. Twardość wody
3. Zanieczyszczenia wody
4. Uzdatnianie wody do celów technologicznych i technicznych
5. Wymagania jakościowe dla wody
6. Ocena jakości wody
7. Wody ściekowe w przemyśle spożywczym

III. Opakowania w przemyśle spożywczym
1. Ogólna charakterystyka opakowań
2. Opakowania metalowe
3. Opakowania szklane
4. Opakowania drewniane
5. Opakowania papierowe

6. Opakowania z tkanin
7. Opakowania z tworzyw sztucznych
8. Osłonki sztuczne
9. Kryteria doboru opakowań przeznaczonych do produktów spożywczych
10. Jednostki ładunkowe

IV. Technologia żywności jako zespół czynności i procesów podstawowych
1. Wiadomości ogólne
2. Obróbka mechaniczna
3. Obróbka termiczna
4. Dyfuzja
5. Procesy fizykochemiczne
6. Procesy chemiczne
7. Procesy biotechniczne
8. Sanityzacja

V. Technologia żywności jako zespół metod utrwalania
1. Wiadomości ogólne o utrwalaniu
2. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia i zamrażania
3. Utrwalanie żywności metodą apertyzacji
4. Utrwalanie żywności metodami osmoaktywnymi
5. Utrwalanie żywności metodami suszenia
6. Utrwalanie żywności metodą zakwaszania
7. Utrwalanie żywności metodą chemicznego konserwowania
8. Nietypowe i zespolone metody konserwowania

VI. Zestawienie poszczególnych procesów w wybrane ciągi technologiczne
1. Wiadomości wstępne
2. Ogólna charakterystyka przemysłu zbożowo-młynarskiego
3. Ogólna charakterystyka przemysłu cukrowniczego
4. Ogólna charakterystyka przemysłu mleczarskiego
5. Ogólna charakterystyka przemysłu mięsnego
6. Ogólna charakterystyka przemysłu piekarskiego

Wykaz literatury
  Cena:

przechowalnia

21,30 zł

Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska