UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Materiały do ćwiczeń z biochemii. Kurs podstawowy PROMOCJA!


  Cena:

Ilość

przechowalnia

18,00 zł
14,40 zł

Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
142
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2002 - wyd. III uzup.
Język
polski
ISBN/ISSN
83-231-1490-0numer ISBN
  Cena:

Ilość

przechowalnia

18,00 zł
14,40 zł

Cukry proste są polihydroksyaldehydami lub polihydroksyketonami. Większości monosacharydów można przypisać wzór sumaryczny CnH2nOn. W zależności od liczby atomów węgla dzieli się je na triozy, tetrozy, pentozy, heksozy i heptozy, a z uwagi na obecność grupy aldehydowej czy ketonowej nazywa aldozami lub ketozami. Końcówka -oza jest charakterystyczna dla cukrów.
Cukry złożone dzieli się na dwie grupy, kilkucukrowce (oligosacharydy), dające się rozłożyć przez hydrolizę na niewielką liczbę (2-6) monoz, oraz wielocukrowce (polisacharydy), składające się z wielu, do kilkudziesięciu tysięcy, monoz.

Fragment rozdziału pierwszego

Spis treści:

Ogólne zasady BHP 
 
I. CUKROWCE 
1. Cukrowce - ogólne właściwości 
2. Reakcje barwne i redukcyjne cukrów 
3. Tworzenie osazonów 
4. Ilościowe oznaczanie stężenia glukozy metodą o-toluidynową 
5. Ilościowe oznaczanie cukrów redukujących metodą Samogyi-Nelsona 
6. Ilościowe oznaczanie cukrów metodą antronową 
7. Ilościowe oznaczanie DNA na podstawie zawartości deoksypentozy 
8. Szybka kolorymetryczna metoda oznaczania witaminy C w materiale biologicznym z użyciem fenolowego odczynnika Folina 
9. Chromatografia cienkowarstwowa w identyfikacji cukrów w ekstraktach tkankowych 
 
II. AMINOKWASY I BIAŁKA
 
1. Aminokwasy - ogólne właściwości 
2. Chromatografia bibułowa aminokwasów 
3. Wytrącanie i denaturacja białek 
4. Kolorymetryczne oznaczanie białek metodą biuretową 
5. Ilościowe oznaczanie białek metodą Lowry'ego i wsp. 
6. Odsalanie roztworu białka na żelu Sephadex 
7. Elektroforeza białek surowicy krwi 
8. Elektroforeza w żelu agarozowym 
 
III. ENZYMY 
1. Kinetyka reakcji enzymatycznych 
2. Oznaczanie aktywności alkalicznej nieorganicznej pirofosfatazy (EC 3.1.3) 
3. Oksydoreduktazy 
 
IV. LIPIDY 
1. Chromatograficzny rozdział lipidów mózgu wołowego 
2. Ilościowe oznaczanie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi 
3. Preparatyka lecytyn z żółtka jaja kurzego 
4. Oznaczanie fosforu nieorganicznego metodą Fiske-Subbarowa 
 
Dodatek

  Cena:

Ilość

przechowalnia

18,00 zł
14,40 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
przechowalnia
Bryłka Jerzy, Lewandowski Włodzimierz, Świsłocka Renata
16,00 zł
przechowalnia
Gniot-Szulżycka Jadwiga, Komoszyński Michał, Leźnicki Antoni, Wojczuk Barbara
21,00 zł
16,00 zł
przechowalnia
Borkowski Andrzej, Karczyński Feliks, Pliszka Barbara
9,00 zł
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska