Cukry proste są polihydroksyaldehydami lub polihydroksyketonami. Większości monosacharydów można przypisać wzór sumaryczny CnH2nOn. W zależności od liczby atomów węgla dzieli się je na triozy, tetrozy, pentozy, heksozy i heptozy, a z uwagi na obecność grupy aldehydowej czy ketonowej nazywa aldozami lub ketozami. Końcówka -oza jest charakterystyczna dla cukrów.
Cukry złożone dzieli się na dwie grupy, kilkucukrowce (oligosacharydy), dające się rozłożyć przez hydrolizę na niewielką liczbę (2-6) monoz, oraz wielocukrowce (polisacharydy), składające się z wielu, do kilkudziesięciu tysięcy, monoz.
Fragment rozdziału pierwszego
Spis treści:
Ogólne zasady BHP
I. CUKROWCE
1. Cukrowce - ogólne właściwości
2. Reakcje barwne i redukcyjne cukrów
3. Tworzenie osazonów
4. Ilościowe oznaczanie stężenia glukozy metodą o-toluidynową
5. Ilościowe oznaczanie cukrów redukujących metodą Samogyi-Nelsona
6. Ilościowe oznaczanie cukrów metodą antronową
7. Ilościowe oznaczanie DNA na podstawie zawartości deoksypentozy
8. Szybka kolorymetryczna metoda oznaczania witaminy C w materiale biologicznym z użyciem fenolowego odczynnika Folina
9. Chromatografia cienkowarstwowa w identyfikacji cukrów w ekstraktach tkankowych
II. AMINOKWASY I BIAŁKA
1. Aminokwasy - ogólne właściwości
2. Chromatografia bibułowa aminokwasów
3. Wytrącanie i denaturacja białek
4. Kolorymetryczne oznaczanie białek metodą biuretową
5. Ilościowe oznaczanie białek metodą Lowry'ego i wsp.
6. Odsalanie roztworu białka na żelu Sephadex
7. Elektroforeza białek surowicy krwi
8. Elektroforeza w żelu agarozowym
III. ENZYMY
1. Kinetyka reakcji enzymatycznych
2. Oznaczanie aktywności alkalicznej nieorganicznej pirofosfatazy (EC 3.1.3)
3. Oksydoreduktazy
IV. LIPIDY
1. Chromatograficzny rozdział lipidów mózgu wołowego
2. Ilościowe oznaczanie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi
3. Preparatyka lecytyn z żółtka jaja kurzego
4. Oznaczanie fosforu nieorganicznego metodą Fiske-Subbarowa
Dodatek