Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów liceum profilowanego o profilu usługowo-gospodarczym do bloku tematycznego - Obsługa klienta.
Omówiono w nim system klasyfikacji towarów i usług oraz sposoby dobierania towaru do odpowiedniej grupy, podano zasady korzystania z norm. Przedstawiono właściwości towarów w aspekcie czynników wpływających na ich jakość oraz metody badania jakości towarów. Uczeń zapozna się ze znakami towarowymi umieszczanymi na opakowaniach i etykietach, nauczy się odczytywać z nich informacje o towarze. Dowie się o sposobach rozpoznawania podstawowych wad towarów przemysłowych, oceny ich wartości użytkowej oraz odróżnienia towarów, ich gatunków, klas jakościowych i rodzajów. Pozna podstawowe informacje dotyczące towaroznawstwa produktów żywnościowych i nieżywnościowych.
Spis treści:
Wprowadzenie
Część 1. TOWAROZNAWSTWO OGÓLNE
1. Towary i systemy ich klasyfikacji
1.1. Klasyfikacja i systematyka towarów
2. Normalizacja towarów
3. Jakość towarów i metody ich oceny
3.1. Metody badania jakości towarów
3.2. Czynniki obniżające jakość towarów
4. Przepisy prawne regulujące urzędowy nadzór nad żywnością w Polsce
5. Opakowania i znakowanie towarów
5.1. Znakowanie opakowań transportowych
5.2. Znakowanie opakowań jednostkowych
5.3. Kody kreskowe
5.4. Znakowanie żywności
5.4.1. Dodatki stosowane do żywności i ich znakowanie
5.5. Znakowanie opakowań znakami ekologicznymi
6. Przechowywanie i magazynowanie towarów
6.1. Magazynowanie towarów żywnościowych
6.2. Magazynowanie towarów nieżywnościowych
Część 2. TOWAROZNAWSTWO ŻYWNOŚCI - ZAGADNIENIA WYBRANE
7. Kryteria jakości zdrowotnej żywności
8. Zagrożenia występujące w żywności
9. Metody i systemy zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej żywności
9.1. Dobra praktyka produkcyjna (GMP)
9.2. Dobra praktyka higieniczna (GHP)
9.3. Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny
9.3.1. Podstawowe pojęcia i definicje dotyczące systemu HACCP
9.3.2. Zasady systemu HACCP
9.3.3. Etapy wprowadzania systemu HACCP
9.4. Podsumowanie
10. Charakterystyka wybranych grup żywności
10.1. Egzotyczne owoce, warzywa i orzechy
10.1.1. Egzotyczne owoce
10.1.2. Warzywa z różnych stron świata
10.1.3. Orzechy
10.2. Kawa i kakao
10.2.1. Charakterystyka kawy
10.2.2. Charakterystyka kakao
10.3. Wino i piwo
10.3.1. Charakterystyka wina
10.3.2. Charakterystyka piwa
10.4. Oliwa - olej oliwkowy
10.5. Owoce morza
10.6. Przyprawy roślinne
10.6.1. Charakterystyka i podział
Część 3. TOWAROZNAWSTWO ARTYKUŁÓW NIEŻYWNOŚCIOWYCH
11. Skóra i wyroby skórzane
11.1. Charakterystyka skór surowych
11.2. Skóry futerkowe surowe
11.3. Konserwacja skór surowych
11.4. Garbowanie skór
11.5. Asortyment skór wyprawionych
11.6. Identyfikacja skór naturalnych
11.7. Obuwie
11.8. Znakowanie obuwia
11.9. Przechowywanie towarów skórzanych
12. Włókna i wyroby włókiennicze
12.1. Włókna naturalne
12.1.1. Włókna naturalne pochodzenia zwierzęcego
12.1.2. Włókna naturalne pochodzenia roślinnego
12.1.3. Włókna naturalne pochodzenia mineralnego
12.1.4. Identyfikacja włókien naturalnych
12.2. Włókna chemiczne
12.3. Wyroby włókiennicze
12.3.1. Liniowe wyroby włókiennicze
12.3.2. Płaskie wyroby włókiennicze
12.4. Przechowywanie wyrobów włókienniczych
13. Tworzywa sztuczne
13.1. Podział tworzyw sztucznych
13.2. Substancje pomocnicze
13.3. Charakterystyka wybranych tworzyw sztucznych
13.3.1. Tworzywa termoplastyczne
13.3.2. Duroplasty
13.4. Identyfikacja tworzyw sztucznych
13.5. Przechowywanie tworzyw sztucznych
14. Wyroby chemii gospodarstwa domowego
14.1. Środki do utrzymania czystości tkanin
14.1.1. Środki piorące
14.1.2. Płyny do piukania tkanin
14.2. Środki do utrzymania czystości sprzętu gospodarstwa domowego
14.2.1. Środki do mycia i czyszczenia naczyń kuchennych
14.2.2. Środki do czyszczenia urządzeń sanitarnych
14.3. Przechowywanie artykułów chemii i gospodarstwa domowego
15. Artykuły kosmetyczne i perfumeryjne
15.1. Kosmetyki służące do utrzymania higieny ciała
15.1.1. Mydła do ciała
15.1.2. Środki do kąpieli
15.1.3. Preparaty do golenia
15.1.4. Środki do utrzymania higieny jamy ustnej
15.1.5. Środki do utrzymania higieny włosów
15.1.6. Dezodoranty
15.1.7. Depilatory
15.2. Kosmetyki pielęgnacyjne
15.2.1. Płyny, toniki i żele
15.2.2. Preparaty emulsyjne
15.3. Kosmetyki upiększające
15.3.1. Preparaty do makijażu twarzy
15.3.2. Preparaty do pielęgnacji ust
15.3.3. Preparaty do pielęgnacji paznokci
15.3.4. Środki do pielęgnacji włosów
15.4. Wyroby perfumeryjne
15.4.1. Surowce do produkcji artykułów perfumeryjnych
15.4.2. Klasyfikacja perfum
15.4.3. Fazy zapachowe perfum
15.5. Przechowywanie artykułów kosmetycznych i perfumeryjnych
16. Szkło i wyroby szklane
16.1. Surowce do produkcji szkła
16.2. Proces produkcyjny szkła
16.3. Rodzaje szkła i wyrobów szklanych
16.4. Przechowywanie towarów szklanych
Literatura
Indeks