UPSSS! JavaScript nie działa sprawdź ustawienia przeglądarki

Menu
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
KOSZTY WYSYŁKI
  • Przedpłata na konto kurier InPost: 13 zł
  • Płatne kurierowi przy odbiorze kurier InPost: 19 zł
  • InPost Paczkomaty: 12 zł
  • Przedpłata na konto kurier DHL: 16 zł
  • Szczegóły dotyczące wysyłki
Logowanie || Rejestracja

Informacje o produkcie

Dezynfekcja wody pitnej


  Cena:

przechowalnia

89,00 zł

Dostępność: brak - zapytaj
Wydawnictwo: Projprzem-EKO
Najniższy koszt wysyłki to tylko 12,00 zł

Najedź aby zobaczyć pozostałe koszty wysyłki

Specyfikacja książki
Ilość stron
255
Okładka
twarda
Format
150 x 210 [mm]
Rok wydania
2007 - wyd. I
Język
polski
ISBN/ISSN
978-83-922194-5-3
  Cena:

przechowalnia

89,00 zł

Uzyskanie czystej pod względem sanitarnym wody dla potrzeb konsumpcyjnych oraz gospodarczych jest aktualnym wyzwaniem dla współczesnej technologii uzdatniania i odnowy wody. Znajomość natury mikroorganizmów oraz fizykochemicznych i procesowych podstaw ich eliminacji ze środowiska wodnego decyduje o właściwym doborze dezynfektantów a także układów aparaturowych do dezynfekcji. Prawidłowe postępowanie przy wyborze sposobu i prowadzenia dezynfekcji wody decyduje o bezpieczeństwie sanitarnym, wpływając istotnie na zdrowie jej konsumentów. 
 
Pozycja kierowana do Państwa obejmuje całokształt zagadnień procesowych związanych z istotnym zagadnieniem prawidłowej, nowoczesnej dezynfekcji wody przeznaczonej na cele gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem wody do picia. Sądzimy, że będzie stanowiła zwarte kompendium wiedzy o tym istotnym zagadnieniu, będąc jednocześnie cennym uzupełnieniem bibliotek inżynierskich oraz będzie służyła realizacji zagadnień projektowych i procesów dydaktycznych. Sposób prezentacji poszczególnych jej rozdziałów stanowi z tej pozycji również ciekawą lekturę nie tylko dla specjalistów z zakresu uzdatniania wody. 
 
Pragniemy podziękować Panu Doktorowi Dieterowi Hohm za możliwość publikowania niniejszej pozycji oraz cenne rady podczas przygotowywania jej polskiego wydania. 
 
Spis treści: 
 
1. Wprowadzenie 
 
2. Przegląd historyczny
 
    * Grecy i Rzymianie 
    * Średniowiecze 
    * Epoka odkryć i wynalazków 
    * Czasy nowożytne 
    * Tablica chronologiczna 
 
3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie 
    * Pojęcia z zakresu mikrobiologii 
    * Mikroorganizmy chorobotwórcze 
      - Bakterie 
      - Wirusy 
      - Pierwotniaki 
 
4. Przepisy i wytyczne 
    * Prawo ochrony przed infekcjami 
    * Niemieckie rozporządzenie o wodzie pitnej 
      - Parametry mikrobiologiczne 
      - Parametry chemiczne 
      - Parametry wskaźników 
      - Środki chemiczne do uzdatniania i dezynfekcji wody 
      - Metody dezynfekcji wody 
    * Zbiór wytycznych Niemieckiego Zrzeszenia d/s Gazu i Wody (DVGW) 
    * Normy 
      - Normy DIN EN ISO: Właściwości wody 
      - Normy DIN EN ISO: Środki chemiczne do uzdatniania wody 
      - Normy DIN EN ISO: Metody pomiarowe. Technologia. 
 
5. Dezynfekcja wody pitnej 
    * Pojęcia i definicje z zakresu dezynfekcji wody 
    * Środki dezynfekcyjne 
 
6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania 
    * Chlor gazowy 
    * Podchloryn sodowy 
    * Podchloryn wapniowy 
    * Dwutlenek chloru 
    * Dwuchloroizocyjanian sodowy 
    * Ozon 
    * Nadtlenek wodoru 
    * Nadmanganian potasu. 
 
7. Technologia chlorowania wody 
    * Definicje pojęć z zakresu chlorowania 
    * Urządzenia i instalacje do dozowania chloru gazowego 
      - Urządzenia do odparowania chloru 
      - Urządzenia zabezpieczające 
      - Płuczki chloru gazowego 
    * Urządzenia do dozowania podchlorynu sodowego 
    * Urządzenia do otrzymywania chloru metodą elektrolizy 
      - Elektrolizery komorowe rurowe 
      - Elektrolizery membranowe 
      - Urządzenia do elektrolizy kwasu solnego 
      - Utlenianie anodowe 
    * Urządzenia do dozowania podchlorynu wapniowego 
    * Urządzenia i instalacje do wytwarzania i dozowania dwutlenku chloru 
      - Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i chloru 
      - Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i kwasu solnego 
    * Mobilne urządzenia do dezynfekcji chlorem 
      - Przeprowadzanie dezynfekcji 
      - Wstępne oczyszczanie i płukanie 
      - Dezynfekcja zbiorników 
      - Dezynfekcja przewodów 
      - Przewoźne i przenośne urządzenia do chlorowania 
 
8. Technologia ozonowania wody 
    * Definicje pojęć z zakresu ozonowania 
    * Uzdatnianie wody pitnej ozonem 
    * Urządzenia i instalacje do wytwarzania ozonu 
    * Systemy wprowadzania ozonu do wody 
    * Usuwanie ozonu pozostałego 
    * Przepisy bezpieczeństwa 
 
9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV) 
    * Definicje pojęć z zakresu dezynfekcji UV 
    * ? Urządzenia do dezynfekcji promieniami ultrafioletowymi 
      - Wymagania i warunki techniczne dla urządzeń do napromieniowania UV 
    * Wymagania dotyczące jakości wody 
 
10. Filtracja membranowa 
    * Definicje pojęć z zakresu filtracji membranowej 
    * Zasada działania filtracji membranowej 
    * Wymagania stawiane modułom membranowym 
    * Części składowe stacji filtrów membranowych 
    * Metody eksploatacji 
      - Przywracanie przepuszczalności membran 
      - Fouling i biofouling (blokowanie i biologiczne blokowanie membran) 
 
11. Przegląd metod dezynfekcji 
    * Ocena metod dezynfekcji 
    * Porównanie kosztów środków dezynfekcyjnych 
 
12. Kontrola jakości wody 
    * Użycie przyrządów pomiarowych 
    * Umieszczenie przyrządów pomiarowych 
    * Temperatura 
    * Wartość pH 
    * Mętność 
    * Chlor 
    * Dwutlenek chloru 
    * Potencjał redox 
    * Ozon 
    * Absorpcja promieniowania UV 
 
13. Literatura

14. Skorowidz

  Cena:

przechowalnia

89,00 zł

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Dostępność: brak - zapytaj
przechowalnia
Bodzek Michał, Konieczny Krystyna
98,00 zł
Wydawnictwo: Projprzem-EKO
przechowalnia
Madryas Cezary, Przybyła Bogdan, Wysocki Leszek
48,00 zł
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap
©Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved

Wykonanie: inż. Agnieszka Kamińska