Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni
AGNES Agnieszka Kamińska
Sadowa 4, 59-550 Wojcieszów
tel. kom.: 603 430 340
e-mail: ksiazka@ksiazka.edu.pl
Księgarnia Techniczna
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie| Książki techniczne (0)
Katalog » INŻYNIERIA ŚRODOWISKA
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Biologiczne podstawy podchowu larw reofilnych ryb karpiowatych w warunkach kontrolowanych, nr 88
Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
88
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2004
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

22,00 zł

Określono tolerancję larw reofilnych ryb karpiowatych: brzany (Barbus barbus L.), świnki (Chondrostoma nasus L.), jelca (Leuciscus leuciscus L.), klenia (Leuciscus cephalus L.), jazia (Leuciscus idus L.) oraz certy (Vimba vimba L.) na okresowy brak pokarmu w zależności od temperatury wody. Stwierdzono, że w wodzie o temperaturze 20°C okres odporności badanych larw reofilnych ryb karpiowatych na brak pokarmu wynosi 7-11 dni. Wykazano liczne podobieństwa i różnice występujące u poszczególnych badanych gatunków. Zbadano możliwość podchowu wczesnych stadiów rozwojowych karpiowatych ryb reofilnych w warunkach kontrolowanych. Wykazano konieczność stosowania 8- lub 12-dniowego wstępnego karmienia pokarmem żywym larw większości badanych gatunków ryb. Zaobserwowano znaczne różnice we wzroście i przeżywalności larw podczas podchowu z wykorzystaniem pokarmu naturalnego, zastępowanego po różnym czasie paszą. Określono wpływ zagęszczenia obsad na wzrost i przeżywalność podchowywanych larw. Stwierdzono, że niezależnie od wielkości obsad (25, 50, 75 osobn. dm-3), przeżywalność podchowywanych larw jest wysoka. Przedstawiono możliwości podchowu larw karpiowatych ryb reofilnych w warunkach kontrolowanych.

Spis treści:

1. Wstęp

2. Materiały

3. Metody

3.1. Określenie odporności larw na okresowy brak pokarmu
3.2. Zastępowanie pokarmu naturalnego paszami
3.3. Podchów larw w różnych zagęszczeniach
3.4. Pobieranie i opracowywanie prób

4. Wyniki
4.1. Odporność larw na okresowy brak pokarmu w zależności od temperatury wody
4.1.1. Woda o temperaturze 15°C
4.1.2. Woda o temperaturze 20°C
4.1.3. Woda o temperaturze 25°C
4.2. Zastępowanie pokarmu naturalnego paszami
4.2.1. Brzana
4.2.2. Certa
4.2.3. Jaź
4.2.4. Jelec
4.2.5. Kleń
4.2.6. Świnka
4.3. Podchów larw w różnych zagęszczeniach
4.3.1. Brzana
4.3.2. Certa
4.3.3. Jaź
4.3.4. Jelec
4.3.5. Kleń
4.3.6. Świnka

5. Dyskusja
5.1. Znaczenie znajomości odporności larw na okresowy brak pokarmu
5.2. Podchów larw ryb karpiowatych w warunkach kontrolowanych

6. Wnioski

7. Piśmiennictwo

Streszczenie
Summary
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Boroń Alicja, Brylińska Maria
Leszcz Abramis brama (L.) należy do najczęściej występujących i szeroko rozsiedlonych w Europie i południowej Azji słodkowodnych gatunków ryb karpiowatych. Jest gatunkiem interesującym zarówno z powodu dużego znaczenia gospodarczego, jak i pozycji systematycznej. Należy do podrodziny Leuciscinae i monofiletycznej linii Abramin. Istnieje wiele opracowań i publikacji dotyczących różnych aspektów biologii tego gatunku oraz cech diagnostycznych, jak:
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Na skróty...
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2018-12-12 03:31
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.