Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej ksiegarni.
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Katalog » INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
Informacje
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Wydawnictwo
Wybierz kategorię
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia Wpisz jego unikalny numer
Towar dnia
Laboratorium automatyki i mechatroniki
29,00 zł
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności
Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 2
Autor
  Cena:

Ilość

przechowalnia

19,00 zł

Znajomość zasad pakowania żywności, materiałów opakowaniowych i ich właściwości, technik i technologii pakowania, a także interakcji pomiędzy opakowaniem a produktem jest bardzo ważna przy wyborze sposobu pakowania danego produktu spożywczego. Opakowanie odgrywa bowiem istotną rolę w zapewnieniu i utrzymaniu jakości żywności podczas jej przechowywania i obrotu nią, jest bardzo ważnym elementem zapewnienia jej bezpieczeństwa i przedłużenia trwałości. Na globalnym rynku i w dobie ostrej konkurencji pełni również wiele innych funkcji, na przykład związanych z nowoczesnym marketingiem. Nauce o przetwórstwie żywności powinna zatem towarzyszyć wiedza o tworzywach opakowaniowych i technologiach pakowania. Celowi temu służy prezentowane opracowanie.

W publikacji przedstawiono podział i funkcje opakowań, a także właściwości podstawowych materiałów wykorzystywanych w procesie pakowania żywności oraz formy konstrukcyjne opakowań produktów spożywczych. Omówiono techniki i technologie pakowania, w tym nowoczesne metody pakowania, jak pakowanie aktywne i inteligentne. Opisano możliwe interakcje między opakowaniem a zapakowanym produktem i wpływ tych reakcji na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Podano też zasady znakowania opakowań jednostkowych oraz ekologiczne aspekty stosowania opakowań.

Zawarte w prezentowanej książce informacje stanowią niezbędne kompendium wiedzy z zakresu opakowalnictwa żywności, które może być wykorzystywane w celach dydaktycznych, podczas zajęć prowadzonych na kierunkach: towaroznawstwo, technologia żywności oraz nauka o żywności i żywieniu człowieka, jak również przez praktyków projektujących nowe produkty, w tym techniki i technologie ich pakowania z uwzględnieniem doboru odpowiednich materiałów opakowaniowych.

 

Spis treści:

 

Od Autorów

1. Funkcje i podział opakowań produktów spożywczych

1.1. Funkcje opakowań

1.1.1. Funkcja ochronna

1.1.2. Funkcja dystrybucyjna (logistyczna)

1.1.3. Funkcja marketingowa (promocyjno-informacyjna)

1.1.4. Funkcja kosztowa

1.1.5. Funkcja ekologiczna

1.2. Podział opakowań

1.2.1. Podział opakowań ze względu na spełnianie przez nie funkcje

1.2.2. Podział opakowań ze względu na sposób ich wykorzystania

1.2.3. Podział opakowań w zależności od zasięgu obrotu towarowego

1.2.4. Podział opakowań w zależności od sposobu rozliczeń w obrocie towarowym

1.2.5. Podział opakowań w zależności od możliwości ich ponownego wykorzystania lub degradacji

2. Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym

2.1. opakowania z drewna i materiałów drewnopochodnych

2.2. Opakowania z wytworów papierniczych

2.2.1. Podział i charakterystyka wytworów papierniczych

2.2.2. Podstawowe formy opakowań z wytworów papierniczych

2.3. Opakowania szklane

2.3.1. Charakterystyka wytworów szklanych

2.3.2. Podstawowe formy opakowań szklanych

2.4. Opakowania metalowe

2.4.1. Podstawowe materiały opakowaniowe metalowe

2.4.2. Podstawowe formy opakowań metalowych stosowane w przemyśle spożywczym

2.5. Opakowania z tworzyw sztucznych

2.5.1. Charakterystyka wybranych polimerów stosowanych w opakowalnictwie żywności

2.5.2. Przetwórstwo tworzyw sztucznych. Podstawowe formy opakowań z tworzyw sztucznych

3. Techniki i systemy pakowania produktów spożywczych

3.1. Etapy procesu pakowania

3.2. Maszyny stosowane w procesach pakowania żywności

3.3. Systemy pakowania

3.3.1. System vertical form-fill-seal (trans-wrap)

3.3.2. System hotizontal form-fill-seal (flow-pack)

3.3.3. System form-seal

3.3.4. Pakowanie w folie kurczliwe

3.3.5. Pakowanie w woreczki kurczliwe

3.3.6. Pakowanie metodą skin-pack

4. technologie pakowania

4.1. Pakowanie aseptyczne i w podwyższonym standardzie higienicznym

4.1.1. Zasada i zalety stosowania pakowania aseptycznego

4.1.2. Opakowania stosowane w pakowaniu aseptycznym

4.1.3. Właściwości barierowe folii

4.1.4. Metody sterylizacji opakowań

4.1.5. Sterylizacja powietrza

4.1.6. Sterylizacja maszyn i urządzeń pakujących

4.1.7. Wybrane systemy aseptycznego pakowania produktów spożywczych

4.1.8. Pakowanie w podwyższonym standardzie higienicznym

4.2. Pakowanie próżniowe i w modyfikowanej atmosferze

4.2.1. Zasady pakowania

4.2.2. Pakowanie próżniowe

4.2.3. Pakowanie w modyfikowanej atmosferze

4.2.4. Pakowanie próżniowe i pakowanie w modyfikowanej atmosferze produktów mleczarskich

4.2.5. Pakowanie próżniowe i pakowanie w modyfikowanej atmosferze mięsa i wyrobów mięsnych

4.2.6. Pakowanie owoców i warzyw

5. Opakowania aktywne i inteligentne produktów spożywczych

5.1. Pojęcia i definicje związane z pakowaniem aktywnym i inteligentnym

5.2. Przegląd systemów pakowania aktywnego

5.2.1. Pochłaniacze tlenu

5.2.2. Pochłaniacze etylenu

5.2.3. Pochłaniacze i emitery ditlenku węgla

5.2.4. Regulatory wilgotności (desykatory)

5.3. Materiały opakowaniowe o działaniu przeciwdrobnoustrojowym

5.4. Opakowania wydzielające antyoksydanty

5.5. Opakowania wydzielające lub pochłaniające związki smakowo-zapachowe

5.6. Opakowania inteligentne

5.7. Legalizacja prawna opakowań aktywnych i inteligentnych

6. Wpływ opakowania na jakość i bezpieczeństwo produktów

6.1. Bezpośredni i pośredni wpływ opakowań na zapakowane produkty spożywcze

6.2. Bezpieczeństwo tworzyw opakowaniowych i opakowań w ustawodawstwie Unii Europejskiej

6.3. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań

7. Oznakowanie opakowań produktów spożywczych

7.1. Znaczenie i rodzaje znaków na opakowaniach

7.2. Informacje obowiązkowe (obligatoryjne)

7.3. Informacje nieobowiązkowe (nieobligatoryjne)

8. Ekologiczne aspekty stosowania opakowań

8.1. Sposoby ograniczania i utylizacji odpadów opakowaniowych

8.2. Ocena ekologiczna materiałów opakowaniowych

8.3. Gospodarka odpadami opakowaniowymi w Polsce

8.4. Materiały opakowaniowe biodegradowalne

8.4.1. Pojęcie biodegradacji. Biodegradowalne polimery pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

8.4.2. Biodegradowalne polimery otrzymywane na drodze syntezy chemicznej, mikrobiologicznej i biochemicznej

9. Podstawy doboru opakowań do pakowania produktów spożywczych

9.1. Podstawowe składniki chemiczne surowców i produktów spożywczych

9.1.1. Woda

9.1.2. Cukrowce (sacharydy)

9.1.3. Związki azotowe

9.1.4. Tłuszczowce (lipidy)

9.1.5. Sterole

9.1.6. Pierwiastki i związki mineralne

9.1.7. Kwasy organiczne i nieorganiczne

9.1.8. Witaminy

9.1.9. Enzymy

9.1.10 Barwniki

9.2. Przemiany zachodzące w żywności podczas jej przechowywania

9.2.1. Wpływ drobnoustrojów na trwałość żywności

9.2.2. Reakcje chemiczne

9.2.3. Reakcje biochemiczne

9.2.4. Przemiany fizjologiczne

9.2.5. Zmiany fizyczne

9.3. Ogólne zasady doboru opakowań - podsumowanie

Wykaz najważniejszych skrótów

 Cechy produktu
Ilość stron
264
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2012
Język
polski
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Jarczyk Andrzej
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy III technikum technologii żywności oraz szkoły policealnej; zawód technik technologii żywności. Polecamy go również uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności.
Rodziewicz Olgierd, Śmiechowski Krzysztof
Historię powstawania każdego produktu czy wyrobu rąk i umysłu ludzkiego można przedstawić w kilku zasadniczych etapach. Na początku jest przyczyna, dla której taki produkt powinien powstać, najczęściej jest to zaspokojenie potrzeb ludzkich, ?duchowych" lub/i materialnych (?cielesnych"). Zarówno odzież, jak i obuwie są tego dobrym przykładem. Przyczyna warunkuje wymagania stawiane wyrobowi, przeznaczenie, parametry eksploatacji uszczegółowiają oczekiwania i stanowią jednocześnie założenia uwzględ
Czachor Małgorzata
Książka jest przeznaczona dla studentów Wydziału Materiałoznawstwa i Technologii Obuwia, którzy uczęszczają na lektorat języka niemieckiego i zajmują się tłumaczeniem tekstów specjalistycznych.
Biernat Jan F.
Materiały tu omawiane są ważne w wielu zróżnicowanych konstrukcjach inżynierskich. Tylko część przedstawianych informacji można znaleźć w podręcznikach materiałoznawstwa, i to w dodatku w różnych dziedzin. Wiele przykładów bazuje na już rozwiązanych i perspektywicznych problemach istotnych w zakresie rozwoju materiałoznawstwa medycznego, biozgodności materiałów, rozwoju nowych rozwiązań aparaturowych, urządzeń diagnostycznych, w tym czujników fizycznych i chemicznych, oraz technik wykorzystywany
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane
43042906


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.