Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni
AGNES Agnieszka Kamińska
Sadowa 4, 59-550 Wojcieszów
tel. kom.: 603 430 340
e-mail: ksiazka@ksiazka.edu.pl
Księgarnia Techniczna
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie| Książki techniczne (0)
Katalog » Technikum, Szkoła zawodowa » Rolnictwo
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Przygotowanie i planowanie produkcji ogrodniczej. Część 2
Dostępna ilość: 1
Wydawnictwo: Wydawnictwo REA
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
248
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2010
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

35,00 zł

W tej części podręcznika Przygotowanie i planowanie produkcji ogrodniczej zaprezentowano następujące zagadnienia:
- zmianowanie i płodozmian w ogrodnictwie,
- sposoby uprawy roli,
- charakterystyka systemów rolnictwa oraz certyfikacji w poszczególnych systemach,
- podstawy mineralnego żywienia roślin, nawozy i nawożenie,
- ochrona roślin,
- planowanie produkcji ogrodniczej.

Spis treści

II.1. Zmianowanie i płodozmian w ogrodnictwie
II.1.1. Podstawowe pojęcia z zakresu zmianowania
II.1.2. Przyrodnicze podstawy zmianowania
II.1.3 Agrotechniczne podstawy zmianowania
II.1.4. Ekonomiczne podstawy zmianowania
II.1.4.1. Płodozmian warzywniczy
II.1.4.2. Płodozmian w uprawach roślin ozdobnych
II.1.4.3. Płodozmian w uprawach sadowniczych
II.2. Sposoby uprawy roli
II.2.1. Podstawowe cele uprawy roli
II.2.2. Uprawki odwracające glebę
II.1.2.1. Rodzaje i zadania orek
II.2.2.2. Uprawki zastępujące orkę
II.2.3. Uprawki spulchniające i wyrównujące glebę
II.2.4. Uprawki kruszące i ugniatające rolę
II.2.5. Zespoły uprawek
II.2.6. Kierunki zmian w uprawie gleby
II.3. Charakterystyka systemów rolnictwa oraz certyfikacji w poszczególnych systemach
II.3.1. Systemy certyfikacji w poszczególnych systemach produkcji ogrodniczej
II.4. Podstawy mineralnego żywienia roślin
II.4.1. Odżywianie się roślin składnikami mineralnymi
II.4.1.1. Makroskładniki
II.4.1.2. Mikroskładniki
II.4.1.3. Metale ciężkie
II.4.2. Mechanizmy pobierania składników pokarmowych
II.4.3. Antagonizm i synergizm jonów w czasie ich pobierania
II.4.4. Prawa nawozowe
II.5. Nawozy
II.5.1. Nawozy naturalne, organiczne i nawozy zielone
II.5.1.1. Obornik
II.5.1.2. Gnojowica
II.5.1.3. Gnojówka
II.5.1.4. Pomiot ptasi
II.5.1.5. Komposty
II.5.1.6. Nawozy zielone
II.5.2. Nawozy mineralne
II.5.2.1. Przegląd najważniejszych nawozów azotowych
II.5.2.2. Przegląd najważniejszych nawozów fosforowych
II.5.2.3. Przegląd najważniejszych nawozów potasowych
II.5.2.4. Przegląd najważniejszych nawozów magnezowych
II.5.2.5. Nawozy wapniowe
II.5.2.6. Nawozy wieloskładnikowe
II.5.2.7. Nawozy mikroelementowe
II.5.2.8. Nawozy o spowolnionym działaniu
II.5.2.9. Nawozy specjalne i niechemiczne biostymulatory wzrostu i rozwoju roślin
II.5.3. Zasady mieszania nawozów mineralnych
II.5.4. Produktywność nawozów
II.5.5. Współczynniki przeliczeniowe składników w nawozach
II.5.6. Przechowywanie nawozów, higiena i bezpieczeństwo pracy
II.5.7. Technika stosowania nawozów
II.5.8. Wpływ nawożenia na jakość plonów i środowisko przyrodnicze
II.6. Nawożenie
II.6.1. Podstawy nawożenia
II.6.1.1. Działalność stacji chemiczno – rolniczej
II.6.1.2. Analiza chemiczna gleb i podłoży ogrodniczych jako podstawa racjonalnego żywienia mineralnego roślin
II.6.1.3. Pobieranie i przygotowanie do analiz prób gleb mineralnych, ziem i podłoży ogrodniczych oraz pożywek
II.6.1.4. Analiza chemiczna roślin jako weryfikacja skuteczności nawożenia doglebowego
II.6.1.5. Pobieranie prób materiału roślinnego do analiz
II.6.2. Nawożenie roślin ogrodniczych
II.6.2.1. Nawożenie warzyw i roślin ozdobnych w polu oraz na rabatach
II.6.2.2. Nawożenie roślin ozdobnych i warzyw pod osłonami
II.6.2.3. Nawożenie sadów
II.6.2.4. Nawożenie roślin w szkółkach
II.6.2.5. Nawożenie trawników
II.7. Ochrona roślin
II.7.1. Ochrona roślin przed chorobami
II.7.1.1. Choroba rośliny
II.7.1.2. Ogólna charakterystyka, działy i zadania fitopatologii
II.7.1.3. Ogólna charakterystyka czynników chorobotwórczych
II.7.1.4. Rozwój choroby infekcyjnej
II.7.1.5. Ogólna charakterystyka objawów chorób roślin
II.7.1.6. Patogeny roślin i rodzaje pasożytnictwa
II.7.1.7. Metody ochrony roślin przed chorobami
II.7.2. Chwasty w uprawach ogrodniczychi ich zwalczanie
II.7.2.1. Klasyfikacja chwastów
II.7.2.2. Szkodliwość gospodarcza chwastów
II.7.2.3. Czynniki środowiskowe wpływające na zachwaszczenie
II.7.2.4. Chwasty ważniejszych upraw ogrodniczych
II.7.2.5. Zwalczanie chwastów
II.7.3. Szkodniki roślin uprawnych i ich zwalczanie
II.7.3.1. Nicienie
II.7.3.2. Roztocze
II.7.4. Owady
II.7.4.1 Wpływ środowiska na życie owadów
II.7.4.2. Wpływ czynników biotycznych na życie owadów
II.7.4.3 Charakterystyka najważniejszych szkodliwych owadów
II.7.4.4 Uszkodzenia roślin powodowane przez szkodniki
II.7.4.5. Niechemiczne metody zwalczania szkodników
II.7.4.6. Chemiczne zwalczania szkodników roślin
II.7.5. Ślimaki
II.7.6. Ptaki
II.7.7. Ssaki
II.7.8. Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu i stosowania
II.7.8.1. Bezpieczeństwo stosowania środków ochrony roślin
II.7.8.2. Ewidencja zabiegów przy użyciu środków
II.7.8.3. Nadzór nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin
II.7.8.4. Karencja i prewencja
II.7.8.5. Klasyfikacja środków ochrony roślin
II.7.8.6. Etykieta – instrukcja stosowania środka
II.7.8.7. Rodzaje środków ochrony roślin
II.7.8.8. Technika przeprowadzania zabiegów ochrony roślin
II.8. Planowanie produkcji ogrodniczej
II.8.1. Warzywa psiankowate – pomidor
II.8.2. Warzywa dyniowate – ogórek
II.8.3. Warzywa kapustne – kapusta głowiasta biała
II.8.4. Warzywa korzeniowe – marchew
II.8.5. Warzywa korzeniowe – burak ćwikłowy
II.8.6. Warzywa liściowe – sałata
II.8.7. Warzywa rzepowate – rzodkiewka
II.8.8. Sady i plantacje jagodowe
II.8.9. Rośliny ozdobne
II.8.10. Nawożenie roślin doniczkowych
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Łachacz Andrzej
Zeszyt edukacyjny pt. „Morfologia, systematyka i kartografia gleb" jest kontynuacją publikacji pt. „Właściwości gleb". Został opracowany w Katedrze Gleboznawstwa i Ochrony Gleb UWM w Olsztynie, jest przeznaczony głównie dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa. Może być także wykorzystany, w całości lub częściowo, przez studentów innych wydziałów realizujących program z zakresu gleboznawstwa.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Na skróty...
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2018-09-24 08:07
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.