Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni
AGNES Agnieszka Kamińska
Sadowa 4, 59-550 Wojcieszów
tel. kom.: 603 430 340
e-mail: ksiazka@ksiazka.edu.pl
Księgarnia Techniczna
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie| Książki techniczne (0)
Katalog » MECHANIKA
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Podstawy pomiarów wielkości mechanicznych
Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
79
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2010
Język
polski
ISBN/ISSN
978-83-7348-296-8
  Cena:

Ilość

przechowalnia

15,00 zł

W wytwarzaniu wyrobów źródłem poznania fizycznych cech obiektów i procesów są pomiary wykonywane w ujęciach statycznych i dynamicznych. Pomiarowe operacje poznawcze powinny być zawsze aktywne w odniesieniu do rozwoju uzyskiwanych dokładności i w poszerzaniu funkcji opisu cech obiektów i procesów. W związku z tym uzyskiwanie i opracowywanie wyników jest zdeterminowanym przybliżaniem opisu rzeczywistości analogowych bądź dziejących się ciągle w czasie.
Pomiarem jest jednoznaczne przyporządkowanie wartości cechom obiektów i proce¬sów poprzez porównanie ich z wartościami wzorcowymi. Porównanie może być bezpośrednie - zmysłem/przyrządem, lub pośrednie - za pomocą szeroko rozumianego sprzętu pomiarowego, po przetworzeniu wartości mierzonej na inną lub na bodźce obserwowane zmysłowo.
Zmysłowa i sprzętowa obserwacja wykorzystująca geometrię obiektów i ich aktywność procesową jest podstawą wyróżniania wielkości oraz ich przemieszczeń i obrotów (cech) w ujęciu przestrzennym i czasowym. Dziedziny te są pierwotne i tworzą czasoprzestrzeń dla pozostałych pochodnych i złożonych wielkości mierzonych, stosowanych w pomiarach technicznych.
Bezpośrednio zmysłowo i sprzętowo obserwujemy następujące wielkości podstawo¬we, które stanowią bazę do fizycznego opisu obiektu i procesu, bądź obiektu w procesie jako:
—    liczność zbioru przedmiotów za pomocą operacji logicznego odróżniania i zliczania,
—    długości i kąty oraz operacje przemieszczeń i obrotów, które determinują przestrzenną geometrię obiektów i procesów,
—    czas, który poprzez wykorzystanie „zegara" i pamięci służy do porównywania i porządkowania zmian zjawisk procesowych.
W związku z tym podstawowym podziałem wielkości metrologicznych można przedstawić rozwój metod i technik pomiarowych, jak również zwiększanie możliwości i dokładności oraz przybliżanie do rzeczywistości zjawisk dziejących się w sposób ciągły w naturze.


Spis treści
Wykaz ważniejszych oznaczeń i skrótów     
1. WSTĘP    
1.1.    Fizyczne podstawy pomiarów     
1.2.    Rozwój technik i narzędzi pomiarowych    
1.3.    Mechaniczne wielkości pomiarowe    
1.4.    Charakter wielkości pomiarowych w wytwarzaniu     
1.5.    Proces pomiarowy     
2.    POMIARY WIELKOŚCI MECHANICZNYCH    
2.1.    Obiekt, jego cechy i obserwacje     
2.1.1.    Rodzaje wielkości mechanicznych    
2.1.2.    Rodzaje sygnałów pomiarowych     
2.2.    Modele pomiaru    
2.3.    Metody pomiarowe    
2.4.    Struktura układu pomiarowego    
2.5.    Opracowanie procesu i układu pomiarowego    
3.    POMIARY W UJĘCIU STATYCZNYM    
3.1.    Charakterystyki statyczne przetworników i przyrządów pomiarowych oraz ich parametry
metrologiczne     
3.1.1.    Czułość pomiaru     
3.1.2.    Nieliniowość charakterystyki statycznej     
3.1.3.    Niejednoznaczność charakterystyki (histereza)     
3.1.4.    Zakres pomiaru    
3.1.5.    Rozdzielczość pomiaru     
3.2.    Interpretacje statycznych charakterystyk pomiarowych     
3.3.    Błędy pomiaru w ujęciu statycznym    
3.4.    Niepewność pomiaru     
4.    POMIARY W UJĘCIU DYNAMICZNYM     
4.1.    Charakterystyki i parametry dynamiczne     
4.2.    Błędy pomiaru w ujęciu dynamicznym     
5.    PRZETWARZANIE ANALOGOWO-CYFROWE SYGNAŁÓW POMIAROWYCH     
5.1.    Wstęp    
5.2.    Próbkowanie sygnału pomiarowego    
5.3.    Kwantowanie sygnału pomiarowego    
5.4.    Kodowanie sygnału pomiarowego    
5.5.    Dodatkowe wymagania a/c systemu przetwarzania danych pomiarowych     
5.6.    Uwarunkowania i błędy przetwarzania analogowo-cyfrowego    
5.6.1.    Uwarunkowania i błędy w dziedzinie czasu lub długości    
5.6.2.    Uwarunkowania i błędy wielkości mierzonej (amplitudy)     
5.7.    Podsumowanie warunków ograniczeń przetwarzania a/c    
6.    ANALIZA SYGNAŁÓW POMIAROWYCH    
6.1.    Rodzaje sygnałów i ich analiz     
6.2.    Analizy wielkości zmiennych w czasie     
6.2.1.    Parametry wielkości zmiennych w czasie    
6.2.2.    Współczynniki wartości szczytowo-średnich wielkości mierzonych    
6.2.3.    Estymaty statystyczne wielkości zmiennych     
6.2.4.    Funkcja autokorelacji wielkości zmiennych w czasie    
6.3.    Analiza częstotliwościowa sygnałów pomierzonych w czasie    
6.3.1.    Podstawy analizy częstotliwościowej sygnałów     
6.3.2.    Analiza widmowa sygnałów cyfrowych     
6.3.3.    Uwarunkowania i błędy analizy częstotliwościowej sygnałów pomiarowych
6.3.4.    Podsumowanie     
7.    SYSTEMY POMIAROWE    
7.1.    Zastosowania systemów pomiarowych wielkości mechanicznych    
7.2.    Składowe systemu pomiarowego    
7.3.    Przepływ informacji o pomiarze w systemie pomiarowym    
7.4.    System pomiarowy z komputerem     
7.5.    Klasyfikacja systemów pomiarowych     
8.    REJESTROWANIE SYGNAŁÓW POMIAROWYCH     
8.1.    Metody rejestrowania wyników pomiaru     
8.2.    Struktura i rodzaje rejestratorów    
8.3.    Rejestrowanie i rejestratory cyfrowe     
LITERATURA    

Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Koruba Zbigniew, Osiecki Jan W.
Mechanika wykładana na pierwszych latach studiów na wydziałach mechanicznych uchodzi za przedmiot trudny. Składa się na to wiele czynników, spośród których można wymienić dobór materiału, sposób wyłożenia poszczególnych zagadnień, w tym język wykładu. Sprawia ona trudności nie tylko uczącym się, ale również wykładającym ten przedmiot. Podstawy prezentowanego materiału powstały wiele lat temu w postaci rękopisu przeznaczonego dla studiów inżynierskich zaocznych, a nie jako kanwa do wydania go nie
Kobyłecka Ewa, Kozioł Edward
W świadomości polskiego społeczeństwa narasta przeświadczenie, że szkoła nie pomaga w pełni rozwijać osobowości poszczególnych jednostek. Taki stan jest jedną z podstawowych przyczyn podejmowania prób modernizacji i doskonalenia systemu oświaty. Towarzyszy mu przekonanie, że o sukcesach edukacji uczniów decyduje w pierwszej kolejności nauczyciel i jego kwalifikacje. Aby w działalności nauczyciela mogły zachodzić pożądane zmiany jakościowe, należy zreformować nie tylko pracę szkoły, ale takie sys
Kuzioła Antoni
Niniejsza publikacja jest uzupełnieniem wydania książkowego z 2005 r., poświęconego problematyce jakości w przemyśle maszynowym i skupia się głownie na praktycznym wykorzystaniu narzędzi jakości do oceny procesu produkcyjnego. Zasadniczo zajmowano się prezentacją podstawowych narzędzi jakości,
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Na skróty...
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2018-07-21 17:14
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.