Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni
AGNES Agnieszka Kamińska
Sadowa 4, 59-550 Wojcieszów
tel. kom.: 603 430 340
e-mail: ksiazka@ksiazka.edu.pl
Księgarnia Techniczna
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie| Książki techniczne (0)
Katalog » BIOLOGIA
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Komórki roślinne w warunkach stresu t.II: Komórki in vitro
Dostępność: brak - zapytaj
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
168
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2007
Język
polski
  Cena:

przechowalnia

37,00 zł

Komórka jest podstawową jednostką struktury i funkcji organizmu zarówno pro-, jak i eukariotycznego. Opracowania książkowe z zakresu biologii komórki są zazwyczaj poświęcone jedynie komórkom organizmów rozwijających się w warunkach zbliżonych do optymalnych. Takie warunki mają najczęściej także komórki roślin będących uprawami polowymi. Są one bowiem stosunkowo dobrze chronione przed wpływem wielu czynników stresowych. Niedobór substancji pokarmowych uzupełniany jest nawożeniem, niedobór wody niweluje irygacja, przed chorobami i szkodnikami chronią je czynniki biologiczne (lub częściej chemiczne), a niekorzystne oddziaływanie innych roślin wydatnie zmniejszają herbicydy.

Rośliny dziko rosnące zaś, aby przeżyć, muszą same przeciwstawiać się licznym niekorzystnym sytuacjom. Pojawiające się u nich w toku ewolucji zmiany umożliwiły uodpornienie się na działanie niekorzystnych czynników zarówno abiotycznych, jak i biotycznych. Tak więc mimo, a może wskutek, presji środowiska na świecie istnieje bardzo niewiele siedlisk pozbawionych roślinności. Rośliny charakteryzują się bowiem dużą plastycznością umożliwiającą im dostosowywanie się do różnorodnych warunków środowiskowych. Przystosowania mogą mieć charakter zmian morfologicznych i anatomicznych (np. częste w siedliskach pustynnych przekształcenia liści powodujące zmniejszenie niekontrolowanej utraty wody), fizjologicznych (umożliwiających np. zmniejszenie intensywności transpiracji w godzinach południowych) bądź biochemicznych.

Publikacja bogato ilustrowana (ryciny, wykresy, schematy, liczne tabele). Stanowi znakomity podręcznik dla studentów kierunków studiów: biologia, rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo, ochrona środowiska, biotechnologia, a także dla doktorantów i młodych pracowników nauki. Zawiera bogaty zestaw interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu botaniki, mikologii, bakteriologii i wirusologii, z drugiej zaś strony z zakresu cytologii, fizjologii, genetyki, biochemii, biologii molekularnej, immunologii, fitopatologii itd.

 

SPIS TREŚCI


Rozdział 1. Roślinne kultury in vitro (Barbara Stefaniak)

1.1. Wprowadzenie

1.2. Przegląd najważniejszych etapów w historii roślinnych kultur in vitro

1.3. Rozwój komórek roślinnych
    1.3.1. Podział
    1.3.2. Wzrost
    1.3.3. Różnicowanie
    1.3.4. Starzenie się
    1.3.5. Śmierć
    1.4. Regeneracja i rozmnażanie roślin w kulturach in vitro
    1.4.1. Totipotencja i kompetencja
    1.4.2. Morfogeneza bezpośrednia
    1.4.3. Morfogeneza przybyszowa
    1.4.3.1. Organogeneza przybyszowa
    1.4.3.2. Embriogeneza somatyczna
    1.4.4. Rozmnażanie wegetatywne

    1.5. Charakterystyka wybranych typów kultur
    1.5.1. Kultury kalusa
    1.5.1.1. Liczba i rodzaj komórek
    1.5.1.2. Morfologia kalusa
    1.5.1.3. Stabilność genetyczna
    1.5.1.4. Zdolności rozwojowe
    1.5.1.5. Habituacja
    1.5.1.6. Tumorowacenie
    1.5.2. Kultury zawiesin komórek
    1.5.2.1. Kultury zawiesin komórek w bioreaktorach
    1.5.3. Kultury protoplastów
    1.5.3.1. Fuzjonowanie protoplastów
    1.5.4. Kultury organów i ich fragmentów
    1.5.4.1. Kultury pąków i merystemów wierzchołkowych
    1.5.4.2. Kultury pąków bocznych
    1.5.4.3. Kultury korzeni
    1.5.4.4. Kultury zarodków
    1.5.4.5. Inne typy kultur

    1.6. Ogólne zasady i warunki prowadzenia kultur
    1.6.1. Kondycja rośliny macierzystej
    1.6.2. Wybór eksplantatu
    1.6.3. Dezynfekcja materiału roślinnego
    1.6.4. Skład chemiczny pożywki
    1.6.4.1. Makroskładniki
    1.6.4.2. Mikroskładniki
    1.6.4.3. Witaminy
    1.6.4.4. Dodatki pochodzenia naturalnego
    1.6.4.5. Źródło węgla
    1.6.4.6. Substancje zestalające
    1.6.4.7. Odczyn pożywki
    1.6.5. Regulatory wzrostu i rozwoju
    1.6.5.1. Hormony roślinne
    1.6.5.2. Retardanty
    1.6.6. Warunki fizyczne w kulturach in vitro
    1.6.6.1. Temperatura
    1.6.6.2. Światło
    1.6.6.3. Wilgotność względna
    1.6.6.4. Tlen i dwutlenek węgla
    1.6.7. Szklistość materiału roślinnego

    Rozdział 2. Zastosowania roślinnych kultur in vitro (Barbara Stefaniak).

    2.1. Mikrorozmnażanie

    2.2. Sztuczne nasiona
    2.2.1. Charakterystyka etapów wytwarzania sztucznych nasion
    2.2.2. Typy sztucznych nasion
    2.2.2.1. Odwodnione i otoczkowane
    2.2.2.2. Odwodnione i nieotoczkowane
    2.2.2.3. Uwodnione i otoczkowane
    2.2.2.4. Uwodnione i nieotoczkowane

    2.3. Ochrona różnorodności biologicznej
    2.3.1. Zasoby genowe roślin i erozja genetyczna
    2.3.2. Strategie ochrony różnorodności biologicznej
    2.3.3. Zachowanie zasobów genowych
    2.3.3.1. Przechowywanie w warunkach powolnego wzrostu
    2.3.3.2. Przechowywanie w warunkach kriogenicznych
    2.3.3.3. Przechowywanie sztucznych nasion
    2.3.4. Ochrona środowiska
    2.3.4.1. Biomonitoring
    2.3.4.2. Fitoremediacja
    2.3.4.3. Rekultywacja

    2.4. Biotransformacje i roślinne produkty naturalne
    2.5. Uzyskiwanie roślin o nowych cechach
    2.6. Selekcja w kulturach in vitro
    2.6.1. Zadania i znaczenie selekcji
    2.6.2. Rodzaje zmienności
    2.6.2.1. Indukowanie zmienności somaklonalnej
    2.6.3. Metody i zasady prowadzenia selekcji

    2.7. Haploidy i podwojone haploidy

    2.8. Rośliny mieszańcowe

    2.9. Rośliny transgeniczne
    2.9.1. Uzyskiwanie roślin transgenicznych
    2.9.1.1. Izolacja genu
    2.9.1.2. Przygotowanie konstrukcji genowej
    2.9.1.3. Wprowadzenie konstrukcji genowej do komórki roślinnej
    2.9.1.4. Regeneracja roślin transgenicznych
    2.9.1.5. Identyfikacja i ocena transgeniczności roślin
    2.9.2. Rośliny odporne na biotyczne czynniki stresowe
    2.9.3. Rośliny odporne na abiotyczne czynniki stresowe
    2.9.4. Rośliny wytwarzające przeciwciała i szczepionki
    2.9.5. Rośliny o innych zmodyfikowanych cechach użytkowych
    2.9.6. Za czy przeciw GMO?
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Zenkteler Elżbieta
Książka jest obszernym traktatem na temat rozmnażania wegetatywnego paproci. Doświadczenie autorki, wybitnego specjalisty w zakresie kultur in vitro roślin zarodnikowych, zaowocowało dziełem cennym z poznawczego i praktycznego punktu widzenia. Praca jest wielostronna, doświadczenia wykonano, stosując szeroki wachlarz skomplikowanych metod i technik badawczych. Zawiera rozległą wiedzę na temat mikrorozmnażania paproci. Służy ponadto szczytnemu celowi - stwarza możliwość ratowania ginących gatunkó
Węgleński Piotr
Kilka lat temu odwiedziłem klasztor w Brnie, w którym w połowie XIX wieku zakonnik Grzegorz Mendel krzyżował swoje groszki. Patrząc na utrzymywany z wielką pieczołowitością ogródek i na stare mury klasztorne, nie można się oprzeć zdumieniu, że właśnie tu rozpoczęto badania, które 100 lat później zaowocowały rewolucją w naukach przyrodniczych i wywarły tak wielki wpływ na wiele dziedzin życia gospodarczego i społecznego.
Poręba Elżbieta
Przedmiotem monografii jest analiza struktury białka hDPY-30, składnika kompleksu HMT i mechanizmu jego oddziaływań z białkiem Ash2L (składnikiem kompleksów HKMT). Otrzymane wyniki wskazują, że białko hDPY-30 jest ważnym elementem większości lub wszystkich kompleksów metylujących pozycję histonu H3K4 w komórkach ludzkich i jest niezbędne dla pełnej aktywności katalitycznej tych kompleksów.
Goździcka-Józefiak Anna, Woźny Adam
Biologia komórki rozwija się niezwykle szybko i dynamicznie. W rezultacie wiemy coraz więcej nie tylko o statycznej budowie wyidealizowanej komórki, ale także poznajemy coraz lepiej komórkę rzeczywistą, na dodatek w ujęciu dynamicznym. Potrafimy już badać in situ, tzn. w nieuszkodzonej komórce
Binkowska Iwona , Gałęzowski Włodzimierz, Jarczewski Arnold, Minksztym Kazimierz , Nowak Iwona , Wisłocka Żaneta
Chemia związków węgla, zwana inaczej chemią organiczną, została zapoczątkowana wiekopomnym doświadczeniem Friedricha Wohlera w 1828 r. Wohler ogrzewając cyjanian amonu, związek uważany jako par exellence nieorganiczny, otrzymał mocznik, który był produktem organizmów żywych. Do tego roku uważano, iż substancja taka i jej podobne mogą powstać wyłącznie jako produkt organizmu żywego, który dysponował siłą sprawczą zwaną „vis vitalis".
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Na skróty...
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2018-10-20 18:48
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.