Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni.
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Katalog » BIOTECHNOLOGIA
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje
Wydawnictwo
Wybierz kategorię
Towar dnia
Chemia organiczna dla zainteresowanych. Pytani i odpowiedzi
21,00 zł
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego. Materiały pomocnicze i ćwiczenia laboratoryjne
Dostępność: jest w magazynie sklepu
Dostępna ilość: 1
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
97
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2010
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

16,00 zł

Skrypt przygotowano dla studentów kierunku Biotechnologia realizowanego w różnych szkołach wyższych. Absolwent takich studiów powinien zdobyć przydatną w przyszłej pracy zawodowej wiedzę w zakresie możliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnie technologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystania jest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobów wytwarzania oraz możliwych zastosowań dostępnych w handlu preparatów enzymatycznych. Poszerzenie wiedzy w tym zakresie umożliwia lektura pierwszej części skryptu, użytecznej również dla pracowników firm wykorzystujących procesy enzymatyczne. Druga część zawiera natomiast przykłady ćwiczeń laboratoryjnych, niezbędnych dla zdobycia przez studentów praktycznych umiejętności w zakresie posługiwania się enzymami. W niniejszym opracowaniu pominięto dostępne w wielu podręcznikach informacje dotyczące sposobu działania i budowy poszczególnych enzymów. Zrezygnowano też z cytowania artykułów źródłowych, zamieszczając jednak po każdym rozdziale zestaw literatury uzupełniającej, która umożliwi czytelnikom pogłębianie wiedzy w zakresie poszczególnych zagadnień.

 

 

  1. Zasady ogólne (Izabela Sinkiewicz)

  2. Bezpieczeństwo pracy w laboratorium (Katarzyna Grubiak)

    1. Zasady ogólne

    2. Postępowanie w nagłych wypadkach

    3. Bezpieczeństwo pracy z preparatami enzymatycznymi

  3. Znaczenie i przykłady technologii enzymatycznych (Józef Synowiecki)

    1. Charakterystyka enzymów i ich podział

      1. Budowa enzymów

      2. Inhibitory i ich działanie

      3. optymalne warunki działania enzymów

      4. Klasyfikacja enzymów

    2. Warunki i przykłady oznaczenia aktywności enzymów

    3. Źródła i kryteria wyboru enzymów

      1. Źródła enzymów

      2. Ulepszanie szczepów drobnoustrojowych

      3. Zalety i wady technologii enzymatycznych

    4. Preparaty enzymatyczne stosowane w przemyśle i analityce

      1. Rodzaje preparatów enzymatycznych

      2. Przykłady zastosowań

  4. Modyfikacje i hodowla drobnoustrojów wykorzystywanych do produkcji enzymów (Paweł Filipkowski)

    1. Surowce do przygotowania podłoży

    2. Skład i przygotowania podłoży

    3. Zalety i wady różnych sposobów hodowli

    4. Indukowanie syntezy enzymów

    5. Selekcja i doskonalenie drobnoustrojów

    6. Wytwarzanie enzymów rekombinowanych

  5. Izolowanie i oczyszczanie enzymów (Izabela Sinkiewicz, Katarzyna Grubiak)

    1. Wybór źródła enzymu

    2. Przechowywanie materiału wyjściowego

    3. Wyodrębnianie enzymów

    4. Dezintegracja komórek

    5. Ekstrakcja enzymu

    6. Przeciwdziałanie stratom aktywności enzymu podczas ekstrakcji

    7. Zagęszczanie ekstraktu

    8. Wstępne oczyszczanie przez precypitację

    9. Oczyszczanie techniką ekstrakcji dwufazowej

    10. Odsalanie i wymiana buforu

    11. Wybór sposobu chromatograficznego oczyszczania

    12. Chromatografia jonowymienna

    13. Chromatografia wykluczania

    14. Chromatografia oddziaływań hydrofobowych

    15. Chromatografia powinowactwa

  6. Otrzymywanie i zastosowania immobilizowanych enzymów (Józef Synowiecki)

    1. Rodzaje i charakterystyka preparatów

    2. Sposoby immobilizacji

    3. Stosowane nośniki

    4. Niektóre zastosowania

  7. Bioreaktory stosowane w procesach enzymatycznych (Paweł Filipkowski,
    Józef Synowiecki)

    1. Ogólna charakterystyka

    2. Rodzaje bioreaktorów

    3. Usuwanie produktów z przestrzeni reaktora

    4. Reaktory do katalizowania reakcji w apolarnym środowisku

 

  • Ćwiczenie 1/2 Biosynteza, izolowanie i oznaczanie aktywności rekombinowanej
    β - galaktozydazy ze zmodyfikowanej genetycznie
    Escherichia coli (Paweł Filipkowski)

  • Ćwiczenie 3 Wyznaczenie optymalnych warunków działania i cieplnej stabilności
    α – amylazy z
    Aspergillus oryzae (Izabela Sinkiewicz)

  • Ćwiczenie 4 Wpływ α – amylazy i glukoamylazy na zdolność skrobi do tworzenia kompleksów z jodem (Izabela Sinkiewicz)

  • Ćwiczenie 5 Immobilizacja β –fruktofuranozydazy na chitynie (Katarzyna Grubiak)

  • Ćwiczenie 6 Zastosowanie komórek drobnoustrojów do katalizowania reakcji enzymatycznych (Katarzyna Grubiak)

  • Ćwiczenie 7 Wyznaczanie zmian stopnia hydrolizy białek podczas reakcji katalizowanych alkalazą

Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Boczoń Władysław, Brózda Danuta, Milecki Jan
We współczesnej nauce coraz słabiej są zaznaczone podziały pomiędzy jej tradycyjnymi dziedzinami, a coraz szersze i bogatsze stają się dziedziny ?z pogranicza", interdyscyplinarne, łączące w sobie pola zainteresowań, metody i problemy różnych działów nauki. Jedną z takich nauk ?pogranicza" jest biochemia, która wyodrębniła się kilka dziesięcioleci temu jako samodzielna dyscyplina, zaś ostatnio niezwykle burzliwie się rozwija.
Boruszko Dariusz
Osady ściekowe są naturalnym produktem oczyszczania ścieków. Ilość generowanych osadów wynosi około 1-3% objętości przepływających ścieków, lecz nakłady ponoszone na ich przetwarzanie wynoszą około 50% kosztów całej oczyszczalni. Zagadnienia właściwej przeróbki powstających osadów ściekowych są niezwykle ważne, szczególnie w kontekście ich końcowego zagospodarowania i unieszkodliwienia. Przeróbka osadów pochodzących ze źle pracujących oczyszczalni jest bardzo trudna i często nie przynosi pożądan
Berezowska-Ornat Ryszarda, Dominiak Halina, Siepracka Barbara
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów studiów dziennych i zaocznych wydziału chemicznego. Książka ma na celu poszerzenie i unowocześnienie wiadomości z przedmiotu - technologia chemiczna.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane
44172258


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2018-02-25 10:59
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.