Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej księgarni
AGNES Agnieszka Kamińska
Sadowa 4, 59-550 Wojcieszów
tel. kom.: 603 430 340
e-mail: ksiazka@ksiazka.edu.pl
Księgarnia Techniczna
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie| Książki techniczne (0)
Katalog » BIOLOGIA
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Technologia żywności. Część 3
Dostępność: brak - zapytaj
Autor
Specyfikacja książki
Ilość stron
215
Okładka
miękka
Format
B5
Rok wydania
2008
Język
polski
  Cena:

przechowalnia

28,50 zł

Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy III technikum technologii żywności oraz szkoły policealnej; zawód technik technologii żywności. Polecamy go również uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności.

Część 3. podręcznika zawiera wiadomości z zakresu higieny produkcji żywności oraz gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładach przetwórstwa spożywczego. Podano w nim również w zarysie najważniejsze wiadomości na temat przetwórstwa owoców i warzyw, przemysłu fermentacyjnego, przetwórstwa zbóż, surowców olejarskich i ziemniaków oraz przemysłu cukrowniczego.

Spis treści:

1. Higiena produkcji
1.1. Higiena produkcji i jej wpływ na jakość produktów spożywczych
1.2   Mikrobiologiczne i chemiczne ujęcie zagadnień dotyczących higieny żywności
1.3. Utrzymywanie higieny produkcji
1.4. Mycie maszyn i urządzeń. Konstrukcja maszyn i urządzeń a skuteczność mycia i dezynfekcji
1.5. Mycie zbiorników metalowych, cystern i rurociągów
1.6. Mycie opakowań jednostkowych, zbiorczych oraz pomieszczeń
1.7. Środki myjące i dezynfekcyjne
1.8. Stacja mycia
1.9. Ocena skuteczności mycia i dezynfekcji
1.10. Podstawowe przepisy higieniczne w technologii żywności

2. Gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna w zakładach przetwórstwa spożywczego
2.1. Znaczenie sanitarno-epidemiologiczne i przemysłowe wody
2.2. Wymagania dla wody technologicznej i technicznej
2.3. Wskaźniki organoleptyczne, fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne dla wody pitnej
2.4. Uzdatnianie wody do celów technologicznych i technicznych
2.5. Gospodarka wodą
2.6. Oczyszczanie i unieszkodliwianie ścieków
2.7. Źródła energii i jej rodzaje
2.8. Charakterystyka skażeń środowiska powodowanych przez zakłady przemysłu spożywczego. Sposoby zapobiegania skażeniom
2.9. Ochrona środowiska przy prowadzeniu działalności gospodarczej

3. Przetwórstwo owoców i warzyw
3.1. Zakres przetwórstwa owoców i warzyw
3.2. Surowce i materiały pomocnicze
3.2.1. Skład chemiczny owoców i warzyw
3.2.2. Podział owoców i warzyw jako surowców dla przemysłu
3.2.3. Surowce pomocnicze
3.3. Produkcja półproduktów i produktów owocowych oraz warzywnych
3.3.1. Półprodukty owocowe i warzywne
3.3.2. Produkcja konserw
3.3.3. Produkty słodzone
3.3.4. Marynaty
3.3.5. Produkcja suszy
3.3.6. Produkcja mrożonek
3.3.7. Produkcja kiszonek
3.3.8. Płynne produkty owocowe
3.3.9. Soki warzywne
3.3.10. Koncentrat pomidorowy
3.3.11. Zagęszczone soki owocowe
3.3.12. Inne produkty przetwórstwa owoców i warzyw
3.3.13. Odpady i ich wykorzystanie
3.3.14. Zagrożenia dla środowiska naturalnego ze strony przetwórstwa owoców i warzyw

4. Przemyśl fermentacyjny
4.1. Zakres produkcji przemysłu fermentacyjnego
4.2. Podstawowe surowce i materiały pomocnicze
4.3. Produkcja słodu i piwa
4.4. Produkcja surówki, spirytusu rektyfikowanego, wódek i denaturatu
4.5. Produkcja wina
4.6. Produkcja drożdży piekarskich
4.7. Produkcja kwasów spożywczych ? octowego, mlekowego i cytrynowego
4.7.1. Kwas octowy
4.7.2. Kwas mlekowy
4.7.3. Kwas cytrynowy
4.8. Zagrożenia dla środowiska naturalnego ze strony przemysłu fermentacyjnego

5. Przetwórstwo zbóż
5.1. Zakres przetwórstwa zbóż
5.2. Podstawowe surowce, ich magazynowanie oraz materiały pomocnicze
5.3. Produkcja mąki, kasz, płatków, makaronów oraz pasz
5.3.1. Produkcja mąki z pszenicy i żyta
5.3.2. Produkcja kasz, płatków, wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych
5.3.3. Produkcja makaronu
5.3.4. Produkcja pasz (mieszanek paszowych)
5.4. Zagrożenia dla środowiska naturalnego ze strony przetwórstwa zbóż

6. Przetwórstwo surowców olejarskich
6.1. Zakres przetwórstwa
6.2. Surowce
6.3. Produkcja olejów surowych, modyfikowanych tłuszczów roślinnych (uwodornianie, frakcjonowanie, przeestryfikowanie), margaryny, tłuszczów kuchennych, piekarskich i cukierniczych
6.3.1. Produkcja olejów surowych
6.3.2. Modyfikacja tłuszczów roślinnych
6.3.3. Produkcja margaryny
6.3.4. Otrzymywanie tłuszczów kuchennych, piekarskich i cukierniczych
6.4. Produkty uboczne
6.5. Zagrożenia dla środowiska ze strony przetwórstwa surowców olejarskich

7. Przetwórstwo ziemniaków
7.1. Zakres przetwórstwa ziemniaków
7.2. Podstawowy surowiec oraz materiały pomocnicze i wyrobów uszlachetnionych
7.3.1. Produkcja krochmalu ziemniaczanego (skrobi ziemniaczanej)
7.3.2. Produkcja hydrolizatów skrobiowych
7.3.3. Produkcja karmelu
7.3.4. Skrobia modyfikowana
7.3.5. Suszenie ziemniaków
7.3.6. Czipsy ziemniaczane
7.3.7. Frytki ziemniaczane
7.4.  Zagrożenia dla środowiska naturalnego ze strony przemysłu ziemniaczanego

8. Przemysł cukrowniczy (cukrownictwo)
8.1. Zakres produkcji przemysłu cukrowniczego
8.2. Surowiec podstawowy i materiały pomocnicze
8.2.1. Buraki cukrowe jako surowiec do produkcji cukru
8.2.2. Materiały pomocnicze
8.3. Produkcja cukru
8.3.1. Odbiór i czyszczenie buraków
8.3.2. Krajanie buraków
8.3.3. Otrzymywanie soku surowego
8.3.4. Oczyszczanie soku dyfuzyjnego (defekosaturacja)
8.3.5. Defekacja wstępna
8.3.6. Saturacja soku (węglanowanie)
8.3.7. Węglanowanie II (saturacja II) i filtracja II
8.3.8. Zagęszczanie soku rzadkiego
8.3.9. Podgęszczanie soku gęstego i krystalizacja cukru
8.3.10. Oddzielanie syropu międzykryształowego i wybielanie cukru
8.3.11. Suszenie, segregowanie i magazynowanie cukru białego
8.3.12. Przerób odcieków
8.4. Uboczne produkty przemysłu cukrowniczego
8.5. Zagrożenia dla środowiska naturalnego ze strony przemysłu cukrowniczego

Literatura
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Klasztorny Marian, Niezgoda Tadeusz
Podręcznik przeznaczony jest do ćwiczeń z przedmiotów statyka, kinematyka i dynamika. Do każdego działu podano w syntetycznej formie podstawy teoretyczne oraz zbiór zadań z rozwiązaniami w formie wymaganej od studentów.
Juśkiewicz Marek, Kuncewicz Andrzej, Panfil-Kuncewicz Helena
Znajomość zasad pakowania żywności, materiałów opakowaniowych i ich właściwości, technik i technologii pakowania, a także interakcji pomiędzy opakowaniem a produktem jest bardzo ważna przy wyborze sposobu pakowania danego produktu spożywczego.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Na skróty...
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Aktualna Data: 2018-10-18 14:32
© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.