Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej ksiegarni.

Księgarnia Techniczna

Katalog » Technikum, Szkoła zawodowa » Przetwórstwo rolno-spożywcze, gastronomia
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Wydawnictwo
Wybierz kategorię
Towar dnia
20,00 zł
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia Wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Surowce i technologia żywności. Część 2
Dostępność: jest na magazynie sklepu - wysyłka w 24h.
Dostępna ilość: 5
Autor
ISBN
83-02-03601-3
Liczba stron
316
Oprawa
miękka
Format
145 x 205 [mm]
Rok wydania
1999
Język
polski
  Cena:

Ilość

przechowalnia

21,30 zł

Książka jest przeznaczona dla uczniów klas technikum, zawód: technik technologii żywności. 
Przedstawiono w niej warunki magazynowania surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zmiany zachodzące w nich podczas magazynowania. Zamieszczono informacje na temat procesów występujących w technologii żywności oraz poszczególnych metod utrwalania i konserwowania, a także opisano niektóre ciągi technologiczne w przemyśle spożywczym. Scharakteryzowano również różne rodzaje opakowań.

Spis treści:

I. Magazynowanie surowców roślinnych i zwierzęcych
1. Cele magazynowania
2. Warunki magazynowania
3. Magazynowanie niektórych surowców roślinnych
4. Zmiany zachodzące podczas magazynowania surowców roślinnych
5. Zmiany w surowcach roślinnych spowodowane przez szkodniki magazynowe
6. Metody zwalczania szkodników magazynowych
7. Zmiany zachodzące w surowcach zwierzęcych podczas magazyno
8. Zmiany zachodzące podczas magazynowania mleka i przetworów mlecznych
9. Zmiany zachodzące podczas magazynowania jaj i przetworów z jaj
10. Warunki magazynowania różnych grup surowców zwierzęcych
11. Ubytki naturalne

II. Woda w technologii żywności
1. Ogólna charakterystyka wody
2. Twardość wody
3. Zanieczyszczenia wody
4. Uzdatnianie wody do celów technologicznych i technicznych
5. Wymagania jakościowe dla wody
6. Ocena jakości wody
7. Wody ściekowe w przemyśle spożywczym

III. Opakowania w przemyśle spożywczym
1. Ogólna charakterystyka opakowań
2. Opakowania metalowe
3. Opakowania szklane
4. Opakowania drewniane
5. Opakowania papierowe

6. Opakowania z tkanin
7. Opakowania z tworzyw sztucznych
8. Osłonki sztuczne
9. Kryteria doboru opakowań przeznaczonych do produktów spożywczych
10. Jednostki ładunkowe

IV. Technologia żywności jako zespół czynności i procesów podstawowych
1. Wiadomości ogólne
2. Obróbka mechaniczna
3. Obróbka termiczna
4. Dyfuzja
5. Procesy fizykochemiczne
6. Procesy chemiczne
7. Procesy biotechniczne
8. Sanityzacja

V. Technologia żywności jako zespół metod utrwalania
1. Wiadomości ogólne o utrwalaniu
2. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia i zamrażania
3. Utrwalanie żywności metodą apertyzacji
4. Utrwalanie żywności metodami osmoaktywnymi
5. Utrwalanie żywności metodami suszenia
6. Utrwalanie żywności metodą zakwaszania
7. Utrwalanie żywności metodą chemicznego konserwowania
8. Nietypowe i zespolone metody konserwowania

VI. Zestawienie poszczególnych procesów w wybrane ciągi technologiczne
1. Wiadomości wstępne
2. Ogólna charakterystyka przemysłu zbożowo-młynarskiego
3. Ogólna charakterystyka przemysłu cukrowniczego
4. Ogólna charakterystyka przemysłu mleczarskiego
5. Ogólna charakterystyka przemysłu mięsnego
6. Ogólna charakterystyka przemysłu piekarskiego

Wykaz literatury
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Informacje
Przechowalnia - Pamiętaj

Podgląd ulubionych książek
PRZECHOWALNIA


Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Zaprzyjaźnione strony

Księgarnia Szkolna


Księgarnia na Facebook.com

Najczęściej oglądane
40,00 zł
14,00 zł
16,00 zł
60,00 zł
23,00 zł
28,00 zł
29,00 zł
14,00 zł
11,00 zł
42,00 zł
32,00 zł
27,00 zł
86,00 zł
30389975


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt
Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


Centrum Reklamy i Informacji | antykwariat internetowy |


PolskaStrefa - rozwiązania dla sklepów internetowych Ogłoszenia

© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.