Księgarnia Techniczna

serdecznie zaprasza specjalistów po

książki techniczne

a także studentów - oferujemy

podręczniki akademickie

Sprzedajemy książki jako księgarnia wysyłkowa oraz w tradycyjnej ksiegarni.
Księgarnia Techniczna | Podręczniki akademickie | Książki techniczne
Katalog » INŻYNIERIA ŚRODOWISKA
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Wydawnictwo
Wybierz kategorię
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia Wpisz jego unikalny numer
Towar dnia
Komputerowe systemy sterowania ruchem kolejowym
32,00 zł
Informacje o produkcie:
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Dezynfekcja wody pitnej
Dostępność: jest na magazynie sklepu - wysyłka w 24h.
Dostępna ilość: 4
Wydawnictwo: Projprzem-EKO
Autor
  Cena:

Ilość

przechowalnia

89,00 zł

Uzyskanie czystej pod względem sanitarnym wody dla potrzeb konsumpcyjnych oraz gospodarczych jest aktualnym wyzwaniem dla współczesnej technologii uzdatniania i odnowy wody. Znajomość natury mikroorganizmów oraz fizykochemicznych i procesowych podstaw ich eliminacji ze środowiska wodnego decyduje o właściwym doborze dezynfektantów a także układów aparaturowych do dezynfekcji. Prawidłowe postępowanie przy wyborze sposobu i prowadzenia dezynfekcji wody decyduje o bezpieczeństwie sanitarnym, wpływając istotnie na zdrowie jej konsumentów. 
 
Pozycja kierowana do Państwa obejmuje całokształt zagadnień procesowych związanych z istotnym zagadnieniem prawidłowej, nowoczesnej dezynfekcji wody przeznaczonej na cele gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem wody do picia. Sądzimy, że będzie stanowiła zwarte kompendium wiedzy o tym istotnym zagadnieniu, będąc jednocześnie cennym uzupełnieniem bibliotek inżynierskich oraz będzie służyła realizacji zagadnień projektowych i procesów dydaktycznych. Sposób prezentacji poszczególnych jej rozdziałów stanowi z tej pozycji również ciekawą lekturę nie tylko dla specjalistów z zakresu uzdatniania wody. 
 
Pragniemy podziękować Panu Doktorowi Dieterowi Hohm za możliwość publikowania niniejszej pozycji oraz cenne rady podczas przygotowywania jej polskiego wydania. 
 
Spis treści: 
 
1. Wprowadzenie 
 
2. Przegląd historyczny
 
    * Grecy i Rzymianie 
    * Średniowiecze 
    * Epoka odkryć i wynalazków 
    * Czasy nowożytne 
    * Tablica chronologiczna 
 
3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie 
    * Pojęcia z zakresu mikrobiologii 
    * Mikroorganizmy chorobotwórcze 
      - Bakterie 
      - Wirusy 
      - Pierwotniaki 
 
4. Przepisy i wytyczne 
    * Prawo ochrony przed infekcjami 
    * Niemieckie rozporządzenie o wodzie pitnej 
      - Parametry mikrobiologiczne 
      - Parametry chemiczne 
      - Parametry wskaźników 
      - Środki chemiczne do uzdatniania i dezynfekcji wody 
      - Metody dezynfekcji wody 
    * Zbiór wytycznych Niemieckiego Zrzeszenia d/s Gazu i Wody (DVGW) 
    * Normy 
      - Normy DIN EN ISO: Właściwości wody 
      - Normy DIN EN ISO: Środki chemiczne do uzdatniania wody 
      - Normy DIN EN ISO: Metody pomiarowe. Technologia. 
 
5. Dezynfekcja wody pitnej 
    * Pojęcia i definicje z zakresu dezynfekcji wody 
    * Środki dezynfekcyjne 
 
6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania 
    * Chlor gazowy 
    * Podchloryn sodowy 
    * Podchloryn wapniowy 
    * Dwutlenek chloru 
    * Dwuchloroizocyjanian sodowy 
    * Ozon 
    * Nadtlenek wodoru 
    * Nadmanganian potasu. 
 
7. Technologia chlorowania wody 
    * Definicje pojęć z zakresu chlorowania 
    * Urządzenia i instalacje do dozowania chloru gazowego 
      - Urządzenia do odparowania chloru 
      - Urządzenia zabezpieczające 
      - Płuczki chloru gazowego 
    * Urządzenia do dozowania podchlorynu sodowego 
    * Urządzenia do otrzymywania chloru metodą elektrolizy 
      - Elektrolizery komorowe rurowe 
      - Elektrolizery membranowe 
      - Urządzenia do elektrolizy kwasu solnego 
      - Utlenianie anodowe 
    * Urządzenia do dozowania podchlorynu wapniowego 
    * Urządzenia i instalacje do wytwarzania i dozowania dwutlenku chloru 
      - Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i chloru 
      - Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i kwasu solnego 
    * Mobilne urządzenia do dezynfekcji chlorem 
      - Przeprowadzanie dezynfekcji 
      - Wstępne oczyszczanie i płukanie 
      - Dezynfekcja zbiorników 
      - Dezynfekcja przewodów 
      - Przewoźne i przenośne urządzenia do chlorowania 
 
8. Technologia ozonowania wody 
    * Definicje pojęć z zakresu ozonowania 
    * Uzdatnianie wody pitnej ozonem 
    * Urządzenia i instalacje do wytwarzania ozonu 
    * Systemy wprowadzania ozonu do wody 
    * Usuwanie ozonu pozostałego 
    * Przepisy bezpieczeństwa 
 
9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV) 
    * Definicje pojęć z zakresu dezynfekcji UV 
    * ? Urządzenia do dezynfekcji promieniami ultrafioletowymi 
      - Wymagania i warunki techniczne dla urządzeń do napromieniowania UV 
    * Wymagania dotyczące jakości wody 
 
10. Filtracja membranowa 
    * Definicje pojęć z zakresu filtracji membranowej 
    * Zasada działania filtracji membranowej 
    * Wymagania stawiane modułom membranowym 
    * Części składowe stacji filtrów membranowych 
    * Metody eksploatacji 
      - Przywracanie przepuszczalności membran 
      - Fouling i biofouling (blokowanie i biologiczne blokowanie membran) 
 
11. Przegląd metod dezynfekcji 
    * Ocena metod dezynfekcji 
    * Porównanie kosztów środków dezynfekcyjnych 
 
12. Kontrola jakości wody 
    * Użycie przyrządów pomiarowych 
    * Umieszczenie przyrządów pomiarowych 
    * Temperatura 
    * Wartość pH 
    * Mętność 
    * Chlor 
    * Dwutlenek chloru 
    * Potencjał redox 
    * Ozon 
    * Absorpcja promieniowania UV 
 
13. Literatura

14. Skorowidz

 Cechy produktu
Ilość stron
255
Okładka
twarda
Format
150 x 210 [mm]
Rok wydania
2007 - wyd. I
Język
polski
Galeria
Opinia o książce
Ocena
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Kocwa - Haluch Renata
Celem niniejszej monografii jest dostarczenie inżynierom wodnym, inżynierom ochrony środowiska, technologom oczyszczania wody i ścieków, zakładom wodociągowym i innym zainteresowanym, szerszej wiedzy o niebezpiecznych dla człowieka wirusach, które występują w wodach powierzchniowych i ściekach, ściekach oczyszczonych, w wodzie surowej i niejednokrotnie w wodzie wodociągowej. Za główny przedmiot opracowania wybrano wody śródlądowe - są one bowiem najważniejszymi nośnikami wirusów, przenoszącymi
Lemm Joachim
W książce zebrano wyniki badań przyczyn zakłóceń eksploatacji oczyszczalni ścieków wywołanych osadem spęczniałym przeprowadzonych w okresie ostatnich 20 lat. Opisane zostały m.in.: mikroorganizmy nitkowate odpowiedzialne za powstawanie osadu spęczniałego, warunki korzystne dla ich rozwoju, konwencjonalne i niekonwencjonalne metody zwalczania osadu spęczniałego, piany oraz osadu pływającego. Uzupełnieniem pozycji jest "Podręcznik mikroskopowego badania osadu czynnego" autorstwa D. H. Eikelboom i
Kwietniewski Marian, Olszewski Witold, Osuch-Pajdzińska Elżbieta, Miszta - Kruk Katarzyna
W książce ujęto podstawy i zasady projektowania ujęć wody, zbiorników sieciowych, sieci wodociągowych i pompowni. Zagadnieniem wyjściowym do projektowania tych elementów systemu zaopatrzenia w wodę jest obliczanie zapotrzebowania na wodę. Przedstawienie tego zagadnienia zostało w pełni uaktualnione i częściowo zmienione.
Madryas Cezary, Przybyła Bogdan, Wysocki Leszek
Zawarte w książce treści dotykają jednego z najważniejszych elementów podziemnego wyposażenia miast, a mianowicie – infrastruktury sieciowej, której dominującą rolę odgrywa sieć kanalizacyjna.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Informacje
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Bezpieczeństwo danych - SSL

Księgarnie ochrania
certyfikat SSL

Zabezpiecza IQ.PL

Opinie klientów

Sklep ksiegarnia.edu.pl - opinie klientów

Najczęściej oglądane
42682406


Księgarnia Techniczna zamieszcza w ofercie głównie podręczniki akademickie oraz książki techniczne przede wszystkim z dziedzin takich jak mechanika techniczna, podstawy konstrukcji, technologia gastronomiczna. Główne wydawnictwa w ofercie to Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska, Politechnika Świętokrzyska oraz POLSL.
Wszelkie sugestie odnośnie zapotrzebowania na określone książki techniczne i podręczniki akademickie prosimy zgłaszać poprzez email podany w zakładce Kontakt


Księgarnia Techniczna - XML Sitemap


© Księgarnia Techniczna. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.